Obłędnie lekki, delikatny, nieziemsko pyszny, jeden z moich ukochanych deserów, których nie jestem sobie w stanie odmówić.
Eton Mess, słodki "bałagan".. jeść można go bez końca;)
Prosty w przygotowaniu, bajecznie smaczny, elegancki i efektowny - Eton Mess " Czarny Las", czyli bezowo - śmietankowy deser z wiśniami.
W sezonie letnim, robię go z truskawkami, w zimie równie wspaniale smakuje z dodatkiem wiśni.
Składniki:
beza
- 4 białka
- 150g cukru
- 1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0.5 łyżeczki octu
- 100 -150ml kompotu wiśniowego
- 250 - 300g drylowanych wiśni z kompotu
- 300ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukier.
Miksować do momentu aż masa będzie lśniąca.
Dodać mąkę i ocet.
Zmiksować.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować małe bezy.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 120C ok 45minut.
Bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Kompot wiśniowy zagotować, wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Trzymać chwilę na gazie, aż kompot lekko zgęstnieje ( do konsystencji kisielu).
Frużelinę wiśniową wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier.
Na dno pucharków pokruszyć kilka bez, przykryć pierwszą warstwą bitej śmietany.
Na bitej śmietanie ułożyć część wydrylowanych wiśnie, polać ok. 2 - 3 łyżeczkami frużeliny.
Ułożyć drugą warstwę pokruszonych bezików, pokryć ją warstwą śmietanki, udekorować wiśniami i posiekaną czekoladą.
Deser podawać od razu po przygotowaniu.