wtorek, 28 kwietnia 2015

Tort z kremem z kaszy manny z musem brzoskwiniowym



Pyszny, kremowy, orzeźwiający, letni tort.
Nie wymaga pieczenia, robi się go ekspresowo, wspaniale smakuje i świetnie wygląda.

Zakochana w masie z kaszy manny, przemyciłam ją również i w tym przypadku:)

Zamiast galaretki, tak jak w torcie z masą z kaszy manny z truskawkami, który przygotowałam w zeszłym sezonie, wierzch wieńczy orzeźwiający brzoskwiniowy mus.

Chrupiący, ciasteczkowy spód, kremowa, waniliowa masa, i gruba warstwa, orzeźwiającego, brzoskwiniowego musu, to wszystko sprawia, że chce się sięgać po więcej i więcej.


Pychota!

Składniki:

spód

  • 200g herbatników
  • 100g masła
masa
  • 600ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 0.75 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
dodatkowo
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie lub świeże w sezonie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, manną, roztrzepanymi żółtkami i masłem.
Całość chwilę pogotować na niewielkim ogniu.
Masę przestudzić.
Przestudzoną masę zmiksować na gładki krem.
Herbatniki zmielić, masło rozpuścić.
Masło połączyć z herbatnikami.
Na dno tortownicy ( u mnie 26cm, może być mniejsza, ciasto wyjdzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać warstwę ciasteczkową.
Wyrównać i uklepać ją łyżką.
Na ciasteczkowy spód wylać masę z manny.
Brzoskwinie zmiksować.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Przestudzoną galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
Mus wylać na wierzch ciasta.
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.







środa, 15 kwietnia 2015

Babka "Coco Jambo"




Choć Wielkanoc dawno za nami, to u mnie w kajeciku przez nadmiar obowiązków, zalega jeszcze przepis na wielkanocną babkę, która gościła u nas na  świątecznym stole.

Babeczka przepyszna, ciężka, wilgotna, mięciutka, mocno kokosowa, czyli dokładanie taka jak lubimy. Swój niepowtarzalny smak, zawdzięcza dużej ilości wiórków kokosowych i mleczka kokosowego.

Babka Coco Jambo, to według mnie babka idealna!:)
Amatorzy kokosu, z pewnością również będą pod wrażeniem.

Inspiracja My Simple Kitchen.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • polewa czekoladowa + wiórki kokosowe do posypania
Masło utrzeć na miękki puch. 
Dosypać cukier z cukrem waniliowym i dalej ucierać aż się do rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym jajku. 
Wsypać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Na samym końcu dodać wiórki kokosowe i mleko kokosowe. 
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem  formy. 
Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (do suchego patyczka). 
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. 







piątek, 10 kwietnia 2015

Hummus z suszonymi pomidorami



Jesteśmy uzależnieni od hummusu.
Hummus jest the best!
Do nachos, do warzyw, do pieczywa, krakersów, grissini, pity.. do wszystkiego:)

Nie ma takiej możliwości żeby jego zapasów nie było w lodówce.
Dla urozmaicenia za każdym razem zmieniam dodatki.
Szczególnie polubiliśmy "podrasowaną" wersję z suszonymi pomidorami.

Mniammmmmmmmmmmmmmmmm....

Polecam również klasyczną wersję hummusu, która już kiedyś gościła u mnie na blogu.

Składniki:
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
  • 100g pasty tahini (można zrobić w domu: uprażyć 250g sezamu i zblendować z ok. 2-3 łyżkami oleju z pestek winogron)
  • sok z 0.5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku  
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • oliwa z zalewy z pomidorów
  • słodka papryka
  • sól
 Ugotowaną cieciorkę zmiksować blenderem z pastą tahini, czosnkiem, pomidorami, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Podczas miksowania dodać tyle oliwy by masa była gładka.
Jeśli jest taka potrzeba można dodać odrobinę wody.
Gotową pastę skropić oliwą i oprószyć papryką. 
Podawać np. jako dip do pity, macy, krakersów, grissini lub jako pastę na kanapki.
Hummus przechowywać w  zamkniętym pojemniku w lodówce.






czwartek, 9 kwietnia 2015

Spaghetti ala bolognese



Makaron, makaron, mój ukochany makaron:)

Absolutnie pyszne, aromatyczne spaghetti, jedno z najlepszych jakie udało nam się przyrządzić.

Szczerze polecam, jest fenomenalne!:)

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2–3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego (pokrojone w małą kostkę)
  • 1 łyżeczka suszonego
  • 1 marchew (pokrojona w małą kostkę)
  • 200 ml rosołu
  • słoiczek suszonych pomidorów (zblednować)
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • bazylia do dekoracji

Cebulę, marchewkę,selera drobno pokroić.
Podsmażyć na oleju ok. 15 minut.
Warzywa zdjąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni podsmażyć mięso.
Dodać czosnek i podsmażone warzywa.
Dusić razem ok. 5 minut.
Zalać rosołem.
Dusić aż połowa bulionu wyparuje.
Dodać zmiksowane suszone pomidory.
Sos doprawić solą, pieprzem i oregano.
Makaron ugotować, wymieszać z sosem.
Całość posypać parmezanem. 







 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...