sobota, 31 maja 2014

Tort rabarbarowo - marchewkowy pod jogurtowo - serową kołderką na drugie urodziny bloga




Jak ten czas leci!


Nawet się nie obejrzałam, a stuknęło dokładnie 2 lata od pierwszego wpisu.
Mnie się ciągle wydaje jakby to było wczoraj;)

Za mną ponad 400 postów, prawie 1 000 000 odwiedzin i cała masa ciepłych słów, komentarzy i maili od Was:)

Dziękuję Wam za to, że byliście ze mną przez te 2 lata i że odwiedzacie mnie ponownie, zostawiając po sobie ślad w komentarzach.

Pisanie bloga zaczynałam tylko i wyłącznie dla siebie, a teraz piszę go również i dla Was:)
Dzięki, że jesteście i smacznego!:)

Z okazji tak wyjątkowego dla mnie dnia, przygotowałam wspaniały, sezonowy tort rabarbarowo - marchewkowy, którego wieńczy kremowa jogurtowo - serowa kołderka.

Wyjątkowy, piękny, fantastyczny w smaku, delikatny, leciutki.
Czy trzeba go dalej zachwalać?
Myślę, że nie, bo ciasto jest grzechu warte.

Częstuje się tym iście letnim ciastem.
Zapraszam!
Smacznego:)

Inspirację zaczerpnęłam z przepisu z bloga Moje pasje, modyfikując go wedle swoich potrzeb. 

Składniki: 

biszkopt (tortownica 26cm)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Mus rabarbarowo - marchewkowy
  • 1kg rabarbaru
  • 200g marchewki
  • 3 jabłka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowy)
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
masa jogurtowo - serowa
  • 400g twarogu
  • 200ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 80g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
Ubijając, partiami dodawać cukier.
Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
Dodać mąki i proszek.
Wymieszać do połączenia się składników.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Biszkopt piec w 180C ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudzić.
Zrobić mus rabarbarowo - marchewkowy.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Rabarbar i jabłka obrać, drobno pokroić.
Marchewkę, rabarbar i jabłka przełożyć do rondla, dodać masło, cukier,cukier waniliowy, cynamon i miód.
Dusić do miękkości o. 10-15 minut.
Po tym czasie mus zmiksować by miał gładką konsystencję.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
Połączyć z musem.
Biszkopt przekroić na 2 części.
Pierwszy blat włożyć do zamkniętej tortownicy.
Wylać na niego przestudzony, tężejący mus.
Mus przykryć drugim blatem biszkopta.
Zrobić masę jogurtowo - serową.
Ser zmielić, wymieszać z jogurtem i cukrem.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
Wymieszać z masą serowo -jogurtową.
Masę serowo - jogurtową wylać na wierzch tortu.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin by stężał.
Ciasto przechowywać w lodówce.







 





Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

piątek, 30 maja 2014

Sałatka ze szparagami z jajkiem w koszulce



Ciąg dalszy mojego szparagowego szaleństwa.

Dzisiaj proponuję znakomitą, prostą, ale jakże efektowną sałatkę ze szparagami, z dodatkiem szynki parmeńskiej i jajka w koszulce.

Uwielbiamy takie sałatki!:)

Sałatka sprawdzi się idealnie jako obiad/lunch w upalny dzień, może być również letnią, pożywną kolacją.

Składniki:
  • 1 pęczek białych/zielonych szparagów
  • 250g zielonej fasolki szparagowej
  • 150g szynki parmeńskiej
  • 1- zielone ogórki
  • 1-2 pomidory
  • jajka (ilość wedle uznania, u mnie 1 jajko na jedną osobę)
  • parmezan do posypania
  • świeży koperek i szczypiorek
  • 3  łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Fasolkę szparagową obrać, również ugotować.
Na paterze ułożyć warstwowo ugotowaną fasolkę szparagową.
Na fasolce poukładać pokrojonego w  pół plastry ogórka, ugotowane szparagi, pokrojonego pomidora i szynkę.
Całość posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Ugotować jajka w koszulce, ułożyć je na sałatce.
Całość posypać tartym parmezanem.
Zrobić sos.
Wymieszać ze sobą musztardę, wodę oliwę, ocet, miód.
Doprawić solą i pieprzem.
Powstałym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.








Piknik majowy Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

środa, 28 maja 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie szparagowym



 Idealne danie w szparagowym sezonie.

Pyszne, soczyste, delikatne, kruche mięso w aksamitnym, kremowym sosie z zielonymi szparagami. 
Poezja!

Jak widać, niewielu trzeba  składników, by uzyskać piorunujący efekt smakowy.

Polędwiczki wieprzowe w sosie szparagowym, to czysta kwintesencja lata, którą pokocha każde, nawet to najbardziej wymagające podniebienie;)

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500-600g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500g)
  • sól , pieprz i cukier do smaku
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 0.5 -1 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody z gotowania szparagów
Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso zostawić na chwilę do przegryzienia.
Polędwiczkę podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce.
Pokroić w ok. 3 cm kawałki.
Główki odłożyć na bok.
Zagotować wodę z dodatkiem soli, odrobiny mleka i cukru.
Wrzucić pokrojone szparagi (bez główek).
Gotować ok. 3 minuty.
Po tym czasie wrzucić główki.
Gotować jeszcze ok. 2 minut.
Szparagi odcedzić, zostawiając ok 1 szklanki wody z gotowania.
Zrobić sos.
Masło rozpuścić w garnku, dodać masło, mleko i wodę z gotowania szparagów.
Rozmieszać by nie było grudek.
Sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Trzymać chwilę na gazie do momentu aż zgęstnieje.
Do sosu dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany i ugotowane szparagi.
Całość wymieszać.
Sos szparagowy wlać do podsmażonych polędwiczek.
Całość trzymać na niewielkim gazie kilka minut.
Polędwiczki podawać na ciepło np. z młodymi ziemniakami. 


Nowalijkowe Kucharzenie

wtorek, 27 maja 2014

Konfitura z róży




Maj, to  czas zbiorów płatków róży i przygotowań obłędnej, niepowtarzalnej, konfitury z róży.

Uwielbiam pachnące wypieki, serniki, babeczki, desery z dodatkiem tego obłędnie pachnącego kwiatu, dlatego gdy tylko dopadłam kilka krzaczków dzikiej róży, blisko mojego domu, wybrałam się na pierwsze zbiory.

Tymi wędrówkami zaraziłam i chłopaków i Emka, którzy ochoczo towarzyszą mi przy każdej wyprawie, zbierając płatki na wyścigi, który więcej zbierze. 
Dzięki temu, pod koniec maja, mogę pochwalić się kilkoma, pokaźnymi słoiczkami konfitury z róży, która wspaniale wzbogaci smaki w mojej kuchni. 

Dorobiłam się również dużego słoja cukru różanego, który niebawem zagości na moim blogu, oraz całego plutonu kandyzowanych płatków róż, które przydadzą mi się podczas dekoracji wypieków:)

Wkrótce zapraszam do siebie na pierwsze słodkości z dodatkiem konfitury z płatków róży. 
Oj będzie smacznie!:)

Składniki:
  • płatki róż
  • cukier (taka sama ilość jak mocno ubitej w misce róży)
  • odrobina spirytusu
  • odrobina soku z cytryny
Płatki róż oczyścić, usunąć białe końcówki.
Płatki róż ubić dokładnie w misce, dodać taką samą ilość cukru jak ubitych płatków róż.
Płatki róż utrzeć na miazgę (tradycyjnie ręcznie w makutrze lub tak jak ja blenderem;))
Pod koniec ucierania dodać odrobinę soku z cytryny i spirytusu.
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków.






Domowy Wyrób Nowalijkowe Kucharzenie

poniedziałek, 26 maja 2014

Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe



Ciąg dalszy rabarbarowego love:)
On chyba nigdy mi się nie znudzi!

Dzisiejsza, moja propozycja, to rustykalne ciasto francuskie, z dodatkiem kwaskowego rabarbaru i pysznej, słodkiej, migdałowej masy.

Bosssskie połączenie:)
Paluszki lizać!

Inspiracja Apetyt i Smak.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g rabarbaru
  • 100fg masła
  • 0.5 szklani cukru
  • 2 jajka
  • 150g mielonych migdałów
  • skórka z 1 pomarańcza
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 garście płatków migdałowych
Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Formę wylepić gotowym ciastem, tak by wystawało poza brzegi tortownicy.
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, migdały, skórkę i cynamon.
Całość wymieszać.
Masę przełożyć na spód ciasta.
Na masie pookładać rabarbar.
Wystające brzegi ciasta zgiąć do środka.
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto piec 40 minut w 180C do zrumienienia.










Rabarbalove Piknik majowy Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...