Proste, szybkie, smaczne paszteciki, idealne zarówno na obiad jak i na ciepłą przekąskę.
Świetnie smakuję z dodatkiem barszczu czerwonego.
Sprawdzą się gdy mamy ochotę na krokiety, a czasu, na ich przyrządzenie mało:)
Składniki:
ciasto na naleśniki (ok. 10 sztuk)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 500g dobrej/swojskiej pasztetowej
- 2 cebule
- 3 szczypty majeranku
- bułka tarta+jajko+ mleko (do panierowania)
- olej do smażenia
Naleśniki usmażyć na suchej patelni.
Cebule obrać, posiekać, usmażyć na oleju.
Podsmażoną cebulkę wymieszać z pasztetową i majerankiem.
Można doprawić sola i pieprzem gdy farsz jest mało pikantny.
Naleśnik smarować pasztetowym farszem, zwijać jak krokiety.
Krokiety maczać w jajku rozbełtanym z mlekiem i obtaczać w bułce tartej.
Paszteciki smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Podawać np. z barszczem czerwonym.
Świetny i szybki sposób na ciepły obiad!
OdpowiedzUsuńZ pasztetem jeszcze nie robiłam :D świetny pomysł
OdpowiedzUsuńW domu nie robie krokitów, ale tylko dlatego, że ile bym nie zrobiła, to by zżarała, bo przecież one takie pyszne są.
OdpowiedzUsuńCzęsto za to z moja drugą połówką tak ad hoc wpadam do Piotra i Pawła i zamiawiamy krokiety cygańskie na ciepło ( z mikrofali)
Ten cygański ciut pikantny smak farszu, jak do tej pory jest moim ulubionym, ale nie moge porównac tego z domowym, z powodów o których pisałam wcześniej.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Śliczne krokiety,jeden w jeden.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, do barszczyku idealne!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie! Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńNi i co ja mam napisać? - pycha:))
OdpowiedzUsuńKrokietów z takim farszem jeszcze nie jadłam. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńGłód zaczął tak doskwierać po obejrzeniu Twoich zdjęć... Mam ogromną ochotę na te krokiety:-)
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie, aż jeść się zachciało:)
OdpowiedzUsuńO jak ja dawno nie jadłam takich krokietów. Ale mi narobiłaś ochoty :-)
OdpowiedzUsuńOjej, ależ apetyczne!
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie, ekstra! :)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam
OdpowiedzUsuń