sobota, 30 sierpnia 2014

Grysikowy tort z malinami i galaretką



Na pożegnanie wakacji, na poprawę humoru, proponuję słoneczny, letni, malinowy tort, z masą z kaszy manny, z pyszną, orzeźwiającą, domową, malinową galaretką.

W masie z kaszy manny, moja rodzinka zakochała się bez reszty, więc drugi, urodzinowy, tort mojego synka, obowiązkowo musiał być z jej dodatkiem:)

Wyszło naprawdę pysznie!
Słodka, waniliowa, grysikowa masa, gruba warstwa, domowej, kwaskowej galaretki i duża, duża ilość letnich malin.

Za pyszną inspirację dziękuję Kasi z bloga Gotuję, bo lubię.

Składniki:

masa grysikowa
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1l tłustego mleka (3.5%)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
galaretka malinowa
  • 1kg malin
  • 150g cukru
  • 50ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100ml wrzątku
 dodatkowo
  • ok. 400g maślanych herbatników
  • 500g malin
  • 2 galaretki malinowe + 600ml wrzątku
Kaszę wsypać do zimnego mleka.
Zagotować.
Pogotować ok. 1 minutę.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodawać stopniowo grysik, miksując na wysokich obrotach.
Zrobić galaretkę malinową.
Maliny zagotować z cukrem i wodą.
Owoce rozgnieść tłuczkiem.
Pogotować ok. 7 minut.
Ugotowane owoce przetrzeć przez sitko aby się pozbyć pestek.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać z malinami.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia (masa ma delikatnie zgęstnieć).
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Na herbatniki rozłożyć połowę masy grysikowej.
Blachę włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, rozłożyć połowę  masy malinowej.
Ciasto znów włożyć na 30 minut do lodówki.
Na masie malinowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarować drugą część masy z kaszy manny.
Ciasto ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.
Na masę z kaszy manny, rozsmarować drugą część malinowej masy.
Na masie układamy trzecią warstwę herbatników.
Tort schłodzić ok. 2 godzin w lodówce.
W między czasie rozpuścić galaretki w wodzie, wystudzić.
Na wierzch tortu rozsypać maliny, zalać tężejącą galaretką.
Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.







czwartek, 28 sierpnia 2014

Pieczeń włoska



Rewelacyjna alternatywa dla klasycznej pieczeni rzymskiej i nudnych mielonych.
Fantastyczna pieczeń z mięsa mielonego we włoskim stylu.

Pieczarki, szpinak, parmezan, mozzarella, czerwone wino, szynka i bukiet włoskich przypraw: oregano i bazylia. Bardziej po włosku już się nie da.
Pychota nad pychotami!:)

Inspiracja -Ulubione przepisy.

Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 250g pieczarek
  • 200g szpinaku
  • 100g sera mozzarella
  • 3 łyżki parmezanu
  • 60g szynki
  • 0.4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 0.5 łyżeczki bazylii
  • 0.75 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać szpinak ( u mnie świeży), poddusić do odparowania.
Mięso wymieszać z pieczarkami, szpinakiem, tartą mozzarellą, parmezanem, pokrojoną w kosteczkę szybką, winem, jajkiem, bułką, oregano, bazylią i roztartym czosnkiem.
Mięso doprawić ok. 2 łyżeczkami soli, dopieprzyć.
Masę mięsną przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczeń piec w 190C ok. 1godziny.




wtorek, 26 sierpnia 2014

Najprzyjemniejsze są zawsze powroty..



Wróciliśmy!

Wypoczęci, uśmiechnięci i zadowoleni.
Polskie morze w tym roku dopieściło chyba każdego.
My przywieźliśmy stamtąd same piękne wspomnienia:)
Było cudownie!

Przesyłam Wam szczyptę tego nadmorskiego klimatu.
A.







niedziela, 24 sierpnia 2014

Uszka z mięsem



Barszcz czerwony z uszkami, to ukochana zupa, ulubione danie mojego starszego syna.
Nic nie jest w stanie przebić tej klasycznej, każdemu dobrze znanej potrawy.
Synio, na uszka gotowy jest o każdej porze dnia i nocy i to w każdej ilości;)
Reszta domowników również uwielbia uszka z mięsem, z resztą nie znam osoby, która by się nie uśmiechnęła na słowo barszcz z uszkami;) 
Lubią go zarówno duzi jak i mali.

Składniki (ok. 100 uszek):

ciasto
  • 400g mąki
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
farsz
  • 1kg wieprzowiny ( u mnie karkówka)
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka, majeranek
Mięso zalać wodą, dodać marchewki, pietruszkę, 1 cebulę, ugotować do miękkości.
Ugotowane mięso,wraz z jarzynami, czosnkiem zmielić.
Pozostałe cebule posiekać, zeszklić na odrobinie tłuszczu, również zmielić.
Zmieloną cebulę dodać do mięsnej masy.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować.
Wykrawać okręgi, nakładać porcje farszu, formować uszka.
Gotowe uszka, wrzucać na gotującą się i osoloną wodę.
Uszka gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Uszka podawać z barszczem czerwonym.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...