czwartek, 30 stycznia 2014

Cytrynowe trufle z białą czekoladą



Te trufle stały się hitem w naszym domu.
Zniknęły tak szybko, że mało brakowało, a nie zdążyłabym ich uwiecznić na zdjęciach;)

Pyszne, rozpływające się w ustach, mleczne trufle o intensywnym, cytrynowym smaku, oblane grubą warstwą czekolady.
To jest to!:)

Za pyszna inspirację dziękuję Elexis.

Składniki (ok.20 sztuk):
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
dodatkowo
  • 200g ciemnej, gorzkiej czekolady do polania

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Cytryny zetrzeć na tarce na małych oczkach. 
Z jednej cytryny wycisnąć sok.
Mascarpone połączyć z rozpuszczoną czekoladą, sokiem z cytryny, skórką i mlekiem w proszku. 

Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Gotową masę włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie, formować kulki i obtaczać je w rozpuszczonej ciemnej czekoladzie. 
Gotowe trufle włożyć do lodówki.








wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasto styropian

Ciasto styropian


Pod ta dziwnie brzmiącą nazwą, kryje się smakowite, sernikopodobne ciasto.
Piszę sernikopodobne, ponieważ  w wyglądzie i smaku, styropian do złudzenia przypomina sernik.
Tyle, że sernikiem nie jest;)

Nawet Em, jedząc pierwszy kawałek twierdził, że nie możliwe, żeby to nie był sernik, żeby ciasto, które konsumuje, nie zawierało, ani grama białego sera;)

Dlatego, fani sernika będą zachwyceni, smakiem tego "oszukanego" wypieku, który z całą pewnością, smakiem dorówna nie jednemu, najlepszemu sernikowi.

Styropian, to taka lżejsza, delikatniejsza alternatywa, dla klasycznego sernika.
Kruche chrupiące, ciasto, przełożone warstwą, rozpływającej się w ustach śmietankowej masy, z dodatkiem kokosu.

Po prostu paluszki lizać!

Składniki:

ciasto
  • 450g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowego)
  • 5 żółtek
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku di pieczenia
masa śmietanowa
  • 1200ml śmietany 18% (ja dałam 1000ml 18% i 200ml 30%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki an ciasto zagnieść.
Schłodzić w lodówce.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
Śmietanę połączyć z cukrem, budyniem, proszkiem i wiórkami kokosowymi.
Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Połową ciasta wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie forma 30x 25cm).
Na ciasto wylać masę.
Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch.
Ciasto piec ok. 55-60 minut w 180C.
Upieczone ciasto wystudzić.

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

niedziela, 26 stycznia 2014

Meksykański dip do nachos



Przepis, na meksykański dip do chipsów nachos, jest u nas w rodzinie od wielu lat.

Przywieziony przez rodziców z USA, gdzie był bardzo popularną przekąską ,na wszelkich "garden party" i u nas zrobił ogromną furorę.

Ten dip, to gwarancja udanej imprezy, zawsze znika jako pierwszy.
Każdego zachwyca, nie tylko jego nietypowy wygląd, ale forma podania i smak.
Kto, choć raz go spróbuje, nigdy nie wychodzi, bez tajemniczego przepisu;)

Składniki:
  • 2 opakowania (400g) serka śmietankowego typu amerykańskiej Philadelphi ( ja używam naturalnej Piątnicy w prostokątnym, niskim opakowaniu)
  • 1 opakowanie meksykańskiej przyprawy seasoning mix
  • 0.5-0.75 małego opakowania sosu meksykańskiego (Łowicz)
  • kilka liści sałaty
  • 2-3 pomidory
  • 60g żółtego sera
  • 60g sera koloru pomarańczowego (np. marmurkowy)
  • 1 opakowanie naturalnych chipsów nachos
Serki przełożyć do większej miski.
Połączyć z przyprawą seasoning mix i sosem meksykańskim.
Sosu dodać tyle, aby masa wyszła pikantna i gęsta.
Na dnie płaskiego naczynia rozsmarować ser.
Ser posypać drobno postrzępionymi liśćmi sałaty.
Pomidory pokroić w bardzo drobną kosteczkę, posypać nimi warstwę sałaty.
Sery zetrzeć na tarce, na małych oczkach.
Warstwę sałaty obficie posypać żółtym serem.
Warstwę sera żółtego posypać pomarańczowym serem.
Tak przygotowany dip włożyć na kilka godzin do lodówki lub podawać od razu.
Dip podbierać od dołu do góry kukurydzianymi chipsami nachos.








piątek, 24 stycznia 2014

Cordon Bleu



Cordon Bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, to klasyczny kotlet (wieprzowy, cielęcy, drobiowy) z kieszonką, którą wypełnia, ser żółty i szynka.

To taki kotlet na bogato;)
Soczysty, delikatny i chrupiący kawał mięcha:)

Składniki:
  • kilka plastrów mięsa np. schabu (może być inne: cielęcina lub drób)
  • kilka plasterków ulubionej szynki
  • kilka plasterków sera
  • sól, pieprz, czosnek do smaku
  • musztarda do posmarowania
  • mąka+ bułka tarta do panierowania
  • jajko 
  • olej do smażenia
 Plastry mięsa mocno rozbić.
Mięso natrzeć solą i pieprzem.
Z jednej strony posmarować czosnkiem i musztardą.
Ułożyć 1-2 plasterki ulubionej szynki i 1-2 plasterki sera żółtego.
Złożyć kotlet na pół (w tak zwaną kieszonkę).
Nie ma potrzeby spinania mięsa wykałaczką czy nitką.
Brzegi koperty lekko zbić tłuczkiem żeby była szczelnie zamknięta.
Jajko roztrzepać widelcem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso obtaczać w mące, w jajku i bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.










środa, 22 stycznia 2014

Bułki do hamburgerów. Najlepsze.




Delikatne, mięciutkie, puszyste, pachnące, po prostu najlepsze!:)
Najlepsze, domowe bułki do hamburgerów, jakie jadłam:)

Przetestowałam wiele przepisów i zawsze było z nimi coś nie tak.

Bułki do hamburgerów z tego przepisu, wychodzą  dokładnie takie jakie powinny.

Są idealne!

Innego przepisu już nie szukam, a na te sklepowe, więcej się nie spojrzę;)

Składniki (na dużych 8 bułek):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 170ml ciepłej wody
  • 100g mleka w proszku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10g drożdży
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
Mleko w proszku wymieszać z wodą, cukrem, masłem i pokruszonymi drożdżami.
Odstawić na 10 minut.
Dodać mąkę, roztrzepane jajko, sól.
Ciasto zagnieść.
Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto ponownie zagnieść.
Uformować 8 bułek.
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdą spłaszczyć.
Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Bułki piec 15 minut w 200C.
Upieczone bułki do hamburgerów wystudzić na kratce. 










poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu


Dietetyczne, a zarazem pyszne, chrupiące i słodkie ciasteczka, które smakowo nie ustępują pełno słodkim i pełnotłustym słodkościom:)

To również  świetna, zdrowsza alternatywa, dla dbających o linię;)

A my je zjadamy, bo uwielbiamy!:)

Składniki:
  • 200g mieszanki orzechów (orzechy laskowe, włoskie, pekan, migdały)
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g nasion ( siemię lniane, słonecznik, sezam)
  • 100g płatków owsianych
  • 2 białka
  • 4 łyżki miodu/syropu z agawy
Orzechy posiekać.
W misce wymieszać orzechy, nasiona, płatki, żurawinę i miód/syrop z agawy.
Białka lekko ubić (widelcem).
Dodać do mieszanki i wymieszać.
Ciasteczka nakładać łyżką na pokrytą papierem do pieczenia blachę.
Ciastka piec 20-25 minut w 180C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Orzech Niskokaloryczny styczeń
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...