niedziela, 30 czerwca 2013

Gulasz z procentami, z cytrynówką



Po weekendzie została na półeczce niedopita, samotna resztka cytrynówki.
Od samego rana, korciło mnie, by ją do czegoś dodać.
Czemu by nie do gulaszu?
Dzięki temu zabiegowi, zwykły gulasz zyskał niezwykłego, cytrusowego, orzeźwiającego smaku.
A przy tym jak pachniał!

Składniki:
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki cytrynówki
  • 1 cebula
  • 0.5l rosołu warzywnego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprze, czosnek, kminek, papryka chili, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • olej do smażenia
Mięso dokładnie oczyścić, pokroić w kostkę.
Doprawić przyprawami.
Cebulę posiekać.
Mięso wraz z cebulą podsmażyć na oleju.
Podsmażone mięso zalać rosołem, dodać powidła, liście laurowe i ziele angielskie.
Dusić na małym ogniu do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać cytrynówkę.
Gulasz zagęścić mąką, zabielić śmietaną. 











czwartek, 27 czerwca 2013

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku


Jajka po benedyktyńsku, to ostatnio nasze ulubione śniadanie.
Em i dzieciaki domagają się ich w każdą sobotę lub niedzielę.
Z resztą, ja im się nie dziwię, bo to naprawdę śniadanie grzechu warte!

Chrupiąca, ciepła, podpieczona bułeczka, z plastrem podsmażonego bekonu/ szynki szwarcwaldzkiej, delikatne jajko w koszulce, z cudownie płynnym żółtkiem w środku, a wszystko to okraszone, sporą ilością, doskonałego sosu holenderskiego:)

Paluszki lizać!

Można się rozmarzyć achhhh

Dla  taki rozpoczynających się weekendów warto żyć:)


Składniki:
  • bułki pszenne (ilość wedle uznania)
  • kilka plastrów chudego bekonu lub szynki szwarcwaldzkiej
  • jajka (ilość wedle uznania)
  • sos holenderski (przepis znajdziesz tutaj)
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka octu
Bekon, lub szybkę szwarcwaldzką podsmażyć na suchej patelni.
Ugotować jajka w koszulkach.
Do garnka z wodą (ok. 1.5l) dodać łyżkę octu.
Wodę zagotować.
Jajko wbić na płytki talerzyk.
W zagotowanej wodzie, przy pomocy łyżki zrobić wir.
W środek powstałego wiru, delikatnie, z niewielkim wysokości wbić jajko.
Gotować ok. 1.5 minuty (jeżeli chcemy mieć jajko z płynnym środkiem).
Gotowe jajko wyjąć z wody cedzakiem.
Bułeczki podgrzać w tosterze, przekroić. 
Do każdej bułeczki włożyć 1-2 plasterki bekonu/szynki szwarcwaldzkiej.
Na szynce ułożyć jajko w koszulce.
Polać wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przykryć drugą połową bułki.


Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

wtorek, 25 czerwca 2013

Tagliatelle ze szparagami



Tagliatelle ze szparagami stało się hitem w tym sezonie.
Wyszło lepsze niż wyborne;)

Takie proste, takie łatwe, takie szybkie, a przy tym, takie nieprzyzwoicie pyszne!

Ten makaron mogłabym serwować sobie i rodzince przez cały rok!

Delikatne, lekko chrupiące szparagi (broń boże nie rozgotowane!), długie wstążki makaronu, intensywna w smaku szynka szwarcwaldzka ,w połączeniu z kremowym, aksamitnym sosem, to moim zdaniem jedna z najsmakowitszych, wiosennych propozycji na blogu.

Wszystkim szczerze polecam!

Składniki:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  •  100-150g szynki szwarcwaldzkiej
  • 200g śmietany (12%/18%)
  • 150-200g śmietankowego serka typu Alemtte
  • 400g makaronu tagliatelle
  • 70g parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce.
Ugotować w lekko osolonej wodzie ( na stojąco, nie zanurzając główek).
Odcedzając szparagi odlać ok. 0.5 szklanki wywaru.
Makaron ugotować i odcedzić.
Śmietanę połączyć z serkiem, solą, pieprzem i pozostawionym do wykorzystania wywarem.
Sos połączyć z makaronem.
Do makaronu dodać pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki szparagi i pokrojoną szynkę.
Całość podgrzać na małym ogniu kilka minut.










sobota, 22 czerwca 2013

Tarta serowa z rabarbarem



Dopóki jeszcze, mam możliwość dostać świeży rabarbar, bardzo chętnie po niego sięgam i wykorzystuję w swoich wypiekach.
Dzisiaj propozycja na słodką, lekką,  iście letnią tartę.

Delikatne, puszyste, słodkie, serowe nadzienie, doskonale komponuje się z kwaskowym rabarbarem.
Smakowite połączenie.

Z pewnością, była to jedna z najlepszych, słodkich tart, które mieliśmy przyjemność kosztować. 

Szczerze polecam!

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300- 500g rabarbaru
  • 200g serka naturalnego (typu homo)
  • 1 jajko2 jajka
  • 0.3 szklanki cukru pudru
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • opakowanie cukru waniliowego
 Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać serek, mąkę i śmietankę. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciastem francuskim wylepić dno formy do tarty, po nakłuwać widelcem.
Podbiec w 180-200C ok. 10 minut.
Lekko przestudzić.
Na podpieczony spód tarty wylać masę serową.
Rabarbar obrać pokroić w paski.
Rabarbarem udekorować wierzch tarty.
Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Piec w 180-200C, do momentu ścięcia masy.
Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.



 



 




czwartek, 20 czerwca 2013

Rolada biszkoptowa z truskawkami



Delikatne, biszkoptowe ciasto, z lekką, puszystą, truskawkową pianką, pełne soczystych, dojrzałych truskawek.

Istna rozkosz dla podniebienia:)

Idealne na letni podwieczorek.

Składniki:

biszkopt

  •  3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
  • 150g serka waniliowego
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0.4 szklanki wrzątku
  • 300-400g truskawek
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąki, sól i proszek.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C ok. 15 minut.
Od razu po upieczeniu przełożyć biszkopt na czystą ściereczkę.
Zdjąć papier i zwinąć roladę wraz ze ściereczką.
Tak zwiniętą roladę wystudzić.
Zrobić krem.
Galaretkę rozpuścić w 0.4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Do ubitej śmietany dodać serek i przestudzoną gaklaretkę.
Delikatnie wymieszać.
Przestudzoną roladę, rozłożyć, posmarować przygotowanym kremem.
Truskawki pokroić w ćwiartki, posypać nimi warstwę kremu.
Roladę delikatnie zwinąć.
Owinąć gotową roladę folią spożywczą.
Schować ją kilka godzin do lodówki by masa stężała.
Gotową roladę można udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.









Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...