Pyszny, kremowy, orzeźwiający, letni tort.
Nie wymaga pieczenia, robi się go ekspresowo, wspaniale smakuje i świetnie wygląda.
Zakochana w masie z kaszy manny, przemyciłam ją również i w tym przypadku:)
Zamiast galaretki, tak jak w torcie z masą z kaszy manny z truskawkami, który przygotowałam w zeszłym sezonie, wierzch wieńczy orzeźwiający brzoskwiniowy mus.
Chrupiący, ciasteczkowy spód, kremowa, waniliowa masa, i gruba warstwa, orzeźwiającego, brzoskwiniowego musu, to wszystko sprawia,
że chce się sięgać po więcej i więcej.
Pychota!
Składniki:
spód
- 200g herbatników
- 100g masła
masa
- 600ml mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 150g masła
- 4 żółtka
- 0.75 szklanki cukru
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie lub świeże w sezonie
- 2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, manną, roztrzepanymi żółtkami i masłem.
Całość chwilę pogotować na niewielkim ogniu.
Masę przestudzić.
Przestudzoną masę zmiksować na gładki krem.
Herbatniki zmielić, masło rozpuścić.
Masło połączyć z herbatnikami.
Na dno tortownicy ( u mnie 26cm, może być mniejsza, ciasto wyjdzie
wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać warstwę ciasteczkową.
Wyrównać i uklepać ją łyżką.
Na ciasteczkowy spód wylać masę z manny.
Brzoskwinie zmiksować.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Przestudzoną galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
Mus wylać na wierzch ciasta.
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.
Choć Wielkanoc dawno za nami, to u mnie w kajeciku przez nadmiar obowiązków, zalega jeszcze przepis na wielkanocną babkę, która gościła u nas na świątecznym stole.
Babeczka przepyszna, ciężka, wilgotna, mięciutka, mocno kokosowa, czyli dokładanie taka jak lubimy. Swój niepowtarzalny smak, zawdzięcza dużej ilości wiórków kokosowych i mleczka kokosowego.
Babka Coco Jambo, to według mnie babka idealna!:)
Amatorzy kokosu, z pewnością również będą pod wrażeniem.
Inspiracja My Simple Kitchen.
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- polewa czekoladowa + wiórki kokosowe do posypania
Masło utrzeć na miękki puch.
Dosypać cukier z cukrem waniliowym i
dalej ucierać aż się do rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym jajku.
Wsypać
partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu dodać wiórki
kokosowe i mleko kokosowe.
Gotowe ciasto przelać do
wysmarowanej tłuszczem formy.
Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone i
wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami
kokosowymi.
Jesteśmy uzależnieni od hummusu.
Hummus jest the best!
Do nachos, do warzyw, do pieczywa, krakersów, grissini, pity.. do wszystkiego:)
Nie ma takiej możliwości żeby jego zapasów nie było w lodówce.
Dla urozmaicenia za każdym razem zmieniam dodatki.
Szczególnie polubiliśmy "podrasowaną" wersję z suszonymi pomidorami.
Mniammmmmmmmmmmmmmmmm....
Polecam również klasyczną wersję hummusu, która już kiedyś gościła u mnie na blogu.
Składniki:
- 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
- 100g pasty tahini (można zrobić w domu: uprażyć 250g sezamu i zblendować z ok. 2-3 łyżkami oleju z pestek winogron)
- sok z 0.5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- oliwa z zalewy z pomidorów
- słodka papryka
- sól
Ugotowaną cieciorkę zmiksować blenderem z pastą tahini, czosnkiem, pomidorami, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Podczas miksowania dodać tyle oliwy by masa była gładka.
Jeśli jest taka potrzeba można dodać odrobinę wody.
Gotową pastę skropić oliwą i oprószyć papryką.
Podawać np. jako dip do pity, macy, krakersów, grissini lub jako pastę na kanapki.
Hummus przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Makaron, makaron, mój ukochany makaron:)
Absolutnie pyszne, aromatyczne spaghetti, jedno z najlepszych jakie udało nam się przyrządzić.
Szczerze polecam, jest fenomenalne!:)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g makaronu spaghetti
- 2–3 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego (pokrojone w małą kostkę)
- 1 łyżeczka suszonego
- 1 marchew (pokrojona w małą kostkę)
- 200 ml rosołu
- słoiczek suszonych pomidorów (zblednować)
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- bazylia do dekoracji
Cebulę, marchewkę,selera drobno pokroić.
Podsmażyć na oleju ok. 15 minut.
Warzywa zdjąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni podsmażyć mięso.
Dodać czosnek i podsmażone warzywa.
Dusić razem ok. 5 minut.
Zalać rosołem.
Dusić aż połowa bulionu wyparuje.
Dodać zmiksowane suszone pomidory.
Sos doprawić solą, pieprzem i oregano.
Makaron ugotować, wymieszać z sosem.
Całość posypać parmezanem.