piątek, 10 kwietnia 2015

Hummus z suszonymi pomidorami



Jesteśmy uzależnieni od hummusu.
Hummus jest the best!
Do nachos, do warzyw, do pieczywa, krakersów, grissini, pity.. do wszystkiego:)

Nie ma takiej możliwości żeby jego zapasów nie było w lodówce.
Dla urozmaicenia za każdym razem zmieniam dodatki.
Szczególnie polubiliśmy "podrasowaną" wersję z suszonymi pomidorami.

Mniammmmmmmmmmmmmmmmm....

Polecam również klasyczną wersję hummusu, która już kiedyś gościła u mnie na blogu.

Składniki:
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
  • 100g pasty tahini (można zrobić w domu: uprażyć 250g sezamu i zblendować z ok. 2-3 łyżkami oleju z pestek winogron)
  • sok z 0.5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku  
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • oliwa z zalewy z pomidorów
  • słodka papryka
  • sól
 Ugotowaną cieciorkę zmiksować blenderem z pastą tahini, czosnkiem, pomidorami, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Podczas miksowania dodać tyle oliwy by masa była gładka.
Jeśli jest taka potrzeba można dodać odrobinę wody.
Gotową pastę skropić oliwą i oprószyć papryką. 
Podawać np. jako dip do pity, macy, krakersów, grissini lub jako pastę na kanapki.
Hummus przechowywać w  zamkniętym pojemniku w lodówce.






5 komentarzy: