czwartek, 2 stycznia 2014

Pierś z gęsi z jabłkami, suszonymi śliwkami, morelami i żurawiną



Gęsina, to nie tylko jak widać, na św. Marcina;) 

Pierś z gęsi z owocami, to znakomita propozycja na odświętny, nie co inny niż zazwyczaj obiad.
Tak przygotowane mięso smakuje wybornie! 
Jest niezwykle aromatyczne i soczyste.


Szczerze polecam sięgnąć, po tak mało doceniane gęsie mięso.

Składniki:
  • pierś z gęsi
  • 2 jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 suszonych moreli
  •  0.5 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 10 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć.
Przekroić na dwie części.
Skórę naciąć w kratkę.
Piersi natrzeć, solą, pieprzem, rozmarynem i częścią majeranku.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po kilku godzinach w lodówce, piersi podsmażyć na patelni, skórą w dół, wytapiając jak najwięcej tłuszczu.
Po kilku  minutach mięso przewrócić i podsmażyć z drugiej strony.
Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Obłożyć owocami.
Dodać ziarna jałowca i resztę majeranku.
Polać wytopionym podczas smażenia tłuszczem i winem.
Piec w piekarniku 1-1.5 godziny w 180C.
Podczas pieczenia co jakiś czas polewać mięso sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.
Gotowe piersi z gęsi podawać w całości lub pokroić w plastry.







25 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja, bardzo elegancka i smaczna! Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi:)
      Również najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  2. wygląda świetnie, muszę spróbować:) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam z czystym sumieniem, pyszna!:)

      Usuń
  3. Wykwintna propozycja:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. za mięsem i owocami średnio przepadam, choć ostatnio coraz bardziej się przekonuje:) więc Twojego dania też chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością byś się nie zawiodła!:)

      Usuń
  5. Ta gęś zapowiada się przesmacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obiad rzeczywiście odświętny i bardzo smaczny :)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wszystkiego dobrego w Nowym Roku Urszulko!

      Usuń
  7. jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No no jaki ekskluzywny obiadek :D rzadko jadam potrawy, w których połączone jest mięso i owoce, ale taka gęsina wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ją również uwielbiam połączenie mięs i owoców:)

      Usuń
  9. Smak gęsiny jeszcze przede mną. Nigdy nie jadłam. Smakowicie bardzo wygląda. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie, ogromnej fance kaczego mięsa bardzo smakowało:) podobny klimat:D

      Usuń
  10. ooo u CIEBIE tez cycki gesi :) na suszone owoce bym nie wpadla. swietny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! z Twoich ust, to dla mnie nie lada komplement:)

      Usuń
  12. Witam, mam takie szybkie pytanie do ciebie, bo jutro chcę upiec taką pierś gęsią, nie które przepisy podają, że po obsmażeniu na patelni, piec pierś do 30 minut w piekarniku, a u ciebie czytam,żeby ja piec 1,5 godziny, czy nie jest ona sucha???Nie mam doświadczenia z tego typu mięskiem, a chciałabym zrobić dobrą, soczystą i mięciutką pierś z gęsiny, pomożesz mi????

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...