Pyszne, kruche ciasto, z sezonowymi, soczystymi śliwkami węgierkami, z budyniem i szczyptą cynamonu. Do tego duża ilość, chrupiącej kruszonki na wierzchu:)
Kocham takie ciasta!:)
Składniki (blacha 20x32, może być spokojnie mniejsza, ciasto wyjdzie wyższe):
- 500g mąki
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki kaszy manny
- 700g śliwek węgierek
- cynamon do smaku
- 2 budynie śmietankowe + 4 łyżki cukru + 3 szklanki mleka
Podzielić na dwie części (60% i 40%).
Schłodzić w lodówce.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić dni formy.
Posypać manną.
Gęsto poukładać śliwki.
Śliwki posypać cynamonem.
Ugotować budyń.
Gorącym budyniem zalać śliwki.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Ciasto piec w 180C ok. 50 minut.
Wystudzić.
Włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła.
pyszne! ja też uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńwiesz, co dobre:)
Usuńzrobiłam i potwierdzam, że szybko się robi i wychodzi po prostu pyszne!
UsuńDzięki za przepis.
kruche, owoce i budyń - niezawodne połączenie!
OdpowiedzUsuńzawsze się sprawdza;)
UsuńZawsze lubiłam ciasta z budyniem (lub/i owocami), ale chyba dopiero widzę dobry przepis, w którym budyń nie jest twardy jak skała. Zapisuję. :)
OdpowiedzUsuńten budyń wychodzi idealny;) też nie lubię skały:D
UsuńPięknie i apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zestawienie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bajka:)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie:)
UsuńŚwietna propozycja. Ten budyń wygląda jak milion dolarów, Chętnie bym wbiła ząbki w to ciasteczko !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ojoj jak milion powiadacie? hihihi
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńBudyń bardzo mi się tu podoba.
Częstuję się...
smacznego:)
UsuńOjeeeeeej! Ale apetyczneeeeee!
OdpowiedzUsuńo kurczę! jak dorwę śliwki - to robię to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńpolecam, pychota!
Usuńtaką wersję lubię zarówno piec jak i jeść :D
OdpowiedzUsuńprosto, a ładnie i smacznie;)
Usuńpyszne musialo byc. i budyn i śliwki uwielbiam.;-)
OdpowiedzUsuńdokładnie:) bardzo zgrany duet:)
UsuńMuszę wypróbować to ciasto, koniecznie!
OdpowiedzUsuńkoniecznie Alinko, jest pyszne:)
Usuńpycha :) ja akurat mam upieczony prosty pacek ze sliwkami, ale jak go skoncze to zrobie ten
OdpowiedzUsuńpolecam, pychota!:)
UsuńPODANE PROPORCJE SA NA JAKI ROZMIAR BLASZKI?? POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńu mnie blacha 20cmx32
Usuńspokojnie można użyć mniejszej, ciasto wyjdzie wtedy wyższe:)
pozdrawiam
I ja również mam pytanie o blachę.. Jakie wymiary? Gosia
OdpowiedzUsuńodpowiedź jest w powyższym komentarzu.
Usuńpozdrawiam
Ciasto jest właśnie w piecu, blachę miałem nieco większą. Troszkę śliwek zabrakło bo podjadłem :D Ale mam nadzieje że będzie PYSZNE :p
OdpowiedzUsuńwyszłoooo przePyszne :D
Usuńbardzo się cieszę:) smacznego:D
Usuńciasteczko wygleda pysznie !!!! Bardzo proszę o informację czy piekarnik na być nagrzany do wymaganej temperatury? ........z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńtak piekarnik ma być nagrzany przed włożeniem ciasta.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Takiego przepisu potrzebowałam, budyń i śliwki, Twoje zdjęcia mnie urzekły,(ta idealna budyniowa warstwa i zatopione kawałki owoców, mniam ) więc przestałam dalej szukać i upiekłam.
OdpowiedzUsuńCiacho pyszne, ciężko było się oprzeć i czekać aż zastygnie, muszę wypróbować jeszcze z innymi owocami, może jabłka? Dzięki serdeczne za przepis, pozdrawiam :)
bardzo mi miło:) życzę smacznego:) a przetestować przepis z innymi owocami, polecam.
UsuńPrzepis na szarlotkę z budyniem znajdziesz tutaj http://smaacznykasek.blogspot.com/2013/02/szarlotka-z-budyniem.html
Przepis prawie identyczny, a ciasto paluszki lizać:)
PYCHA -POLECAM
OdpowiedzUsuńwitam, nie chciałabym używać proszku do pieczenia, nie lubię jego posmaku po upieczeniu, czy jeśli pominę go to ciasto będzie o wiele niższe?
OdpowiedzUsuńWiem, że można zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną, ale czy ona nie pozostawi również takiego posmaku proszkowego w cieście po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńCałkiem niedawno piekłam takie ciasto i smiało mogę polecić każdemu.Bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńa czy można zamiast śliwek dodać mrożone truskawki (bez rozmrażania) lub mrożone śliwki?
OdpowiedzUsuńciasto wg tego przepisu wyszło mi rewelacyjnie, co więcej było to moje pierwsze ciasto, jakie upiekłam, więc tym bardziej polecam przepis :) :)
do ciasta można dodać każdy sezonowy owoc. Wybornie bedzie smakować z brzoskwiniami, jabłkami, truskawkami, czy np. malinami. Oczywiście świeże owoce można zastąpić mrożonymi. Przed pieczeniem nie należy ich rozmrażać, ale w trakcie pieczenia może się okazać, że trzeba będzie je dłużej piec. Należy sprawdzać patyczkiem jak wygląda sytuacja w piekarniku;)
UsuńWygląda pysznie mam pytanie budynie maja być normalne w małych torebkach?! I w jakich proporcjach ugotować budyń?! Tzn. W ilu ml rozrobić proszki a ile zagotować mleka?! Budynie mają być bez cukru?! Jeśli chodzi o śliwki dajemy ze skórką do ciasta?! I jak pokroic śliwki na pol i na plasterki czy jakoś inaczej?!
OdpowiedzUsuńWszystkie odpowiedzi na pytania zawarte są w przepisie. Proszę dokładnie czytać przepisy.
UsuńZwykły budyń, dodać 4 łyżki cukru na 3 szklanki mleka. Budynie rozmieszać w ok 0.7 szklanki mleka, resztę mleka zagotować.
Śliwki ze skórą mają być pokrojone w ćwiartki.
Pozdrawiam
Pysznie wyglądaa ciasto wygląda bosko... Mam pytanie ćwiartki sliwek układać skórka do dołu czy do góry?!
OdpowiedzUsuńJutro biore się za ten placuszek. Rozumiem trzeba użyć dwa całe jajka i trzy same żółtka?!
OdpowiedzUsuńAle pysznościi wygląda super... Aczkolwiek jestem początkująca w kuchni i prosiłabym o dokładne proporcje przygotowania budyniu tzn. Ile mleka zagotować a w jakiej ilości rozpuścić proszek budyniowy z cukrem?! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńciasto pyszne, ale mam pytanie? czy miałyście też problem z rozłożeniem ciasta w formie oraz z jego pokruszeniem na wierzchu? Moje było strasznie maślane oraz lepiące i był to nie lada wyczyn. Może macie jakiś sprawdzony patent na takie zjawisko? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńciasto przed wylepieniem formy i pokruszeniem na wierzchu trzeba mocno schłodzić, wtedy nie ma tego problemu
UsuńPatent na rozłożenie ciasta na papierze do pieczenia rozkładany kulkę ciasta na to drugi duży papier i walkujemy a potem już tylko zdjąć jednak papier i na blachę wałek czyste nic się nie klei rewelacja :-)
UsuńJeden z papierów zdjąć miało być a drugi z ciastem na blachę :-)
UsuńJeden z papierów zdjąć miało być a drugi z ciastem na blachę :-)
Usuńdziękuję za przepis, ciasto przepyszne
OdpowiedzUsuńciasto smaczne , polecam
OdpowiedzUsuńciasto jest przepyszne. zniknęło w ciągu paru godzin. połączenie śliwek i budyniu doskonałe. szybko się robi. polecam :)
OdpowiedzUsuńUpiekłąm ostatnio i wyszło przepyszne! Gorąco polecam:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam i się studzi. pachnie pięknie w całym domu. ja z tej proporcji zrobiłam na dużą blaszkę więc pewnie wyjdzie cienkie, ale co tam! moja szarańcza wszystko zje :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Robie to ciasto. Juz 4 raz- przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację. Troszkę ciasto zmodyfikowałam, ale wyszło pyszne. Tutaj efekt mojej pracy http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2015/01/kruche-ciasto-ze-sliwkami-budyniem-i.html
OdpowiedzUsuńjuż od prawie dwóch lat robię to ciasto z tego przepisu :) tylko na blachę daję półtora porcji składników - zawsze wydaje mi się, że kruszonki na górze jest za mało.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Przesmaczne ;-) dziękuję ;-)
OdpowiedzUsuńciasto wyglada smakowicie ...mam ochote,aby je zrobic.moje pytanie zamiast formy prostokatnej moge wykorzystac tortownice ?
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam piec to ciasto, byłam ciekawa czy faktycznie wyjdzie mi tak jak na zdjęciu i się nie zawiodłam. Przepyszne w smaku i ładne z wyglądu :) Nie raz wrócę do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńu mnie właśnie się piecze! Jeszcze nie próbowałam ale wiem że będzie przepyszne!
OdpowiedzUsuńjak długo chłodzić ciasto?
OdpowiedzUsuńCzy może być mąka orkiszowa zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj; do ciasta dodałam mniej cukru, bo miałam słodzony budyń. Ciasto wyszło przepyszne! Nie mogłam się powstrzymac i spróbowałam na ciepło, dzisiaj zjedliśmy dobre schłodzone. Pycha!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam.A co z pozostałymi białkami?W przepisie jest 2 jajka i 3 żółtka...Zamrozić na bezę? Proszę o szybką odpowiedź bo jestem w trakcie pracy nad ciachem.Dzięki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń32 year-old Physical Therapy Assistant Adella Rewcastle, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like Downhill and Cycling. Took a trip to Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula and drives a Ferrari 275 GTB/C Speciale. przekonaj sie
OdpowiedzUsuńCzy ta porcja nada się do białej ceramicznej formy na tartę 28 cm ? Czy zmodyfikować ?
OdpowiedzUsuń