czwartek, 12 grudnia 2013

Schab z pończochy



Przygotowania świąteczne idą pełną parą.
To bardzo dobry czas na przygotowanie schabu z pończochy.
Tak przygotowana, domowa wędlina, będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.

Uwielbiam tego typu, suszone mięsiwko i szynki.
Nie ma z nimi wiele zachodu, wymagają tylko kilku- kilkunastu wolnych dni do całkowitego dojrzenia.

Schab z pończochy ma świetny kolor i jeszcze lepszy smak.
W konsystencji przypomina mi polędwicę łososiową, szynkę parmeńską lub włoskie proscutto.

Składniki:
  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • 40g soli
  • 2 łyżki cukru
  • 0. 5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 0. 5 łyżeczki papryki
  • 1 łyżka tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziel angielskich
  • 4 ząbki czosnku (roztartych)
Mięso dokładnie umyć.
Wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Schab natrzeć przyprawami.
Włożyć do naczynia.
Schować na 4 dni do lodówki.
2 razy dziennie wylewać wytwarzające się soki.
Po 4 dniach, mięso włożyć do pończochy.
Zawiązać ją i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Schab suszyć ok. 5 dni.
Po 5 dniach schab wyciągnąć z pończochy, włożyć do lodówki do schłodzenia.
Wędlinę podawać pokrojoną w bardzo cienkie plastry. 









15 komentarzy:

  1. Pyszny.Dzisiaj kupuję schab i wieszam.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie polędwiczką wisi, schab też planuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przedświątecznie wszystkie mamy domy obwieszone jak choinki schabikami i polędwiczkami :):)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. cudowne widoki i zapachy;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. bez przesady Kochana, bez przesady;)

      Usuń
  4. Zauroczyłam się tym schabem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest jadalne? Jad kiełbasiany moze zagrażać czy nie.. sory ale sie nie znam a chetnie bym zrobila

    OdpowiedzUsuń
  6. ile czasu ja się do niej zbieram!:( ale może po weekendzie kupię wreszcie schab bo bede miała chwilę to zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już kończymy jeden. Muszę nastawić następny:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niezwykle smakowicie. Idealny na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój już jest w lodówce :) Specjalnie po wiejski schab pojechałam - będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słyszałam dożo dobrego o tym przepisie, ale jeszcze nie próbowałam. Może jak będzie jakaś większa okazja to zrobię, bo w domu tylko mąż jada takie wędliny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...