sobota, 14 grudnia 2013

Śledź w śmietanie



Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki.

Na ten cza, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.

Składniki:
  • 500g filetów śledziowych
  • 2 -3 cebule
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz, papryka do smaku
Śledzie namoczyć.
Pokroić w grubą kostkę.
Cebule posiekać, sparzyć na sitku.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Śledzie połączyć z cebulą, jabłkiem.
Dodać śmietanę i majonez.
Doprawić pieprzem i papryką do smaku.
Śledzie włożyć na kilka godzin do lodówki.







Menu party! Imprezowe przekąski

16 komentarzy:

  1. jak ja lubię śledzie! szybciutko Antenka mi kurierem wysyłaj :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki śledź kojarzy mi się z piątkowymi obiadami u Mamy :)


    Poza tym zapraszam do udziału w konkursie ;)

    http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piątkowe obiadki śledziowe, to dla mnie nowość, ale myślę, ze byłabym zachwycona;)

      Usuń
  3. Lubię takie lekko kwaśne sałatki za sprawą śledzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być smaczna, dzięki za udział w akcji sylwestrowej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledzik w śmietanie to zaraz po białym barszczu z grzybami obowiązkowe danie wigilijne w mojej rodzinie, pychota! Już się nie mogę doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas na stole wigilijnym nigdy śledzia nie było, ale raczymy się nim w przed Wigilią, żeby jakoś na głodnego do niej dotrwać;)

      Usuń
  6. Uwielbiam śledzie w śmietanie. U nas zawsze na świąteczny stół trafiają :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...