czwartek, 6 grudnia 2012

Chlebek bananowy (bez jajek!) z lekką nutą pomarańczy




  
 Chlebek bananowy, to chyba najprostsze ciasto świata. Do jego przygotowania potrzebna jest jedna miska, łyżka i widelec:)

Od dawna marzył mi się taki pachnący chlebek, a że ostatnio miałam dużą ilość bananów, którą nawet moi bananożercy nie byli w stanie przejeść, postanowiłam je jakoś smacznie przetworzyć.

Nie zraził mnie nawet brak jajek w lodówce. Ja miałabym sobie bez nich nie poradzić? 
Nie chciało mi się biec do sklepu po jedno jajko, a że ciasto musiało być tu, teraz i natychmiast, zadziałałam inaczej. 
Do ciasta dodałam dwie łyżki majonezu, co na pewno mu nie zaszkodziło:) 
Dało się przeżyć bez jajek? Dało!;)

Chlebek bananowy, to niezwykle aromatyczne ciasto. Nie dość, że banalne w przygotowaniu, powstające w ekspresowym tempie, niewymagające dodatku jajek, to przy tym mięciutkie, pulchne, dzięki bananom niesamowicie wilgotne i co najważniejsze, zjadane jest w równie ekspresowym tempie;)

Samo pieczenie chlebka jest wielką przyjemnością, bo zapachy pieczonych bananów, wanilii i cytrusów, rozchodzące się po całym mieszkaniu zwalają z nóg.

Składniki:
  • 1.5 szklanki mąki
  • 4 dojrzałe banany
  • 0.5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko ( albo 2 łyżki majonezu)
  • 75g masła
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • tarta skórka ze świeżej pomarańczy (ilość według uznania)
Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem.
Masło rozpuścić.
Do bananów dodać cukier, cukier waniliowy, jajko/majonez, rozpuszczone i wystudzone masło.
Wymieszać.
Wsypać mąkę wraz z sodą, solą i tartą skórkę z pomarańczy.
Keksówkę wyłoży papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto.
Chlebek bananowy piec w 180C przez ok. 60 minut.







39 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam chlebka,czy ciacha na majonezie hmmm...Ciekawe :) Wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. majonez, to nic innego jak jajka i olej więc jak najbardziej pasuje:)

      Usuń
  2. niezły pomysł! chlebek na majonezie:) świetnie wygląda i pewnie jest mega pyszny i pachnący:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebki bananowe są pyszne. Niedawno też robiłam.
    A na majonezie kiedyś piekłam babkę. Była smaczna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz;) czyli jednak tak się da;)

      Usuń
  4. Tak z bananami ciacha są pyszne. Ostatnio robiłam z nimi ciasteczka owsiane:-) Biorę kawałeczek do kawki:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, naszło nas w tym samym czasie :). Bananowe ciacha są najlepsze i najszybciej znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. obawiam się, że już nic nie zostało;)

      Usuń
  7. Super ciacho, marzy mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się to aromatyczne najprostsze ciasto świata!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie. Czemu ja do tej pory jeszcze go nie wypróbowałam? :) Trzeba to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takimi pysznościami warto się zainteresować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie robiłam chlebka bananowego! Póki co zdarzyło mi się robić muffiny bananowe i widzę, że dosyć podobnie przygotowuje się ciasto. Do nadrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe, że to większa wersja muffinek:) myślę, że tak samo smaczna!

      Usuń
  12. Częstuje się kromeczką, wow- smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poproszę kawałek!
    Pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapraszam do wspólnego pierniczkowania:) Szczegóły na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. o chlebku bananowym myślę już od wielu miesięcy. i chyba zrobię wg Twojego przepisu bo wygląda super :) ale zrobię z jajeczkiem, bo boję się tego octu i musztardy w majonezie :). powiedz mi Tylko Antenko, czy ciasto było bardzo słodkie? bo jeśli tak, to dla siebie zmniejszyłabym ilość cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zmniejszyłam ilość cukru w tym cieście.
      W oryginale do chlebka wchodziło 3/4 szklanki cukru, ja daję 1/2 szklanki i jest wystarczająco. Chlebek wychodzi taki akurat:) sama bałam się, żeby nie upiec ulipka:)

      Usuń
    2. hehe, dzięki :) ja też zawsze zmniejszam ilość cukru. Do słodkiej kawy to już byłaby przesada :) dziś piekę chlebek bananowy. bazą wyjściową będzie Twój przepis ale znając siebie w szale gotowania dodam coś od serca :)

      Usuń
  16. Rewelacyjny, i ta nuta pomarańczy!! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...