niedziela, 7 września 2014

Sos grzybowy z prawdziwków




Sos grzybowy z prawdziwków, idealny do pieczeni, mięs, makaronu lub np. do ostatnio dodanych przeze mnie na bloga gołąbków.
Jeszcze bardziej smakuje z własnoręczni zebranych grzybów, które nas w tym roku rozpieszczają swoim wysypem;)
Sos w najbardziej klasycznym wydaniu, bez kombinowania, ze śmietaną, taki smakuje nam najbardziej.

Każdemu polecam wycieczkę do lasu i grzybobranie;)
Korzystajcie kochani póki możecie!

Składniki:
  • 1 kg prawdziwków
  • 2 cebule
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 300ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Grzyby oczyścić.
Większe pokroić.
Cebulę posiekać.
Grzyby cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Zalać bulionem.
Dusić kilkanaście minut.
Zagęścić mąką, zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Chwilę podusić.
Podawać do mięsa, pieczeni lub np. gołąbków.



Grzyby

8 komentarzy:

  1. Great Post. nice to visit and walk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie:) na pewno pięknie pachniało!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, u mnie dziś na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, tak jeśli sos grzybowy o tej porze, to tylko z grzybów świeżych a już najlepiej właśnie z borowików. Zapachniało nawet u mnie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki sosik to mój tato umiał cudownie przygotować, ale nic nie trwa wiecznie. Ja nie porywam się na zbieranie grzybków, bo zbieracz ze mnie kiepski niestety:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam juz w tym sezonie grzybowym, pycha, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. słowo "prawdziwki" działa na mnie jak lep na muchy. Czasem również z dodatkiem śmietany. To jest właśnie taki przepis do którego śmietanę też bym dodała.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...