sobota, 6 września 2014

Gołąbki z kapusty włoskiej z prawdziwkami


W mojej kuchni, królują gołąbki z białej kapusty.
Jednak tym razem skusiłam się i podczas zawijania, wykorzystałam kapustę włoską. 
Kapusta włoska jest łatwiejsza, przyjemniejsza i szybsza w obróbce, a gołąbki z kapustą włoską wychodzą tak samo pyszne.

Moje gołąbki wzbogaciłam, dużą ilością własnoręcznie suszonych prawdziwków, które nadały im wspaniałego smaku i niepowtarzalnego aromatu.

Danie paluszki lizać;) 
Polecam!

Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny (karczek lub łopatka)
  • 250g mięsa wołowego
  • 0.5 kg podgardla wieprzowego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 torebka kaszy
  • 3/4 szklanki suszonych prawdziwków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 - cebule
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego z kartonu
  • smalec do smażenia
Mięso i cebule zmielić.
Grzyby namoczyć, zmielić.
Liście kapusty sparzyć.
Ryż i kaszę podgotować ok. 7 minut.
Mięso wymieszać z kaszą, ryżem, grzybami i roztartym czosnkiem.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na liście kapusty nakładać porcje mięsa, zawijać gołąbki.
Gołąbki podsmażyć na rozgrzanym smalcu.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego,wyłożonego liśćmi kapusty.
Gołąbki polać odrobiną przecieru pomidorowego.
Gołąbki piec w 170C ok. 1.5 -2 godziny.
Podczas pieczenia polewać je powstałym sosem.
W przypadku za mocnego rumienienia, gołąbki przykryć.
Gotowe gołąbki podawać ze skwarkami, sosem grzybowym lub pomidorowym.



Grzyby

8 komentarzy:

  1. takich gołąbków jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Antenka, patrąc na ilości składników, zrobiłaś tych gołąbków jak dla całej armii, albo dla małej armii na tydzień :D
    Muszę powiedzieć, że niegdy nie podpiekałam gołąbków, ale spróbuję w przyszłości. Podoba mi się kolorek, który gołabki przybrały.

    Pozdrawiamy serdcznie
    Tapemda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gołąbki wcinaliśmy 3 dni;)
      a podpieczone smakują nam zdecydowanie bardziej, podsmażona kapucha jest the best!;)

      Usuń
  3. Smakowałyby mi. Pysznie wyglądają. :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzą mi się takie gołąbki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...