piątek, 19 kwietnia 2013

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Ta wykwintnie prezentująca się rolada, wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Zawsze gdy pojawia się na stole, robi furorę i znika jako pierwsza, w tempie ekspresowym.

Efektowna, aksamitna w smaku, lekka przystawka.
Sprawdzi się na przyjęciach lub jako samodzielna przekąska. 
Idealna na nadchodzący letni czas.

Składniki:
  • 250g świeżego szpinaku
  • 250g wędzonego łososia
  • 3  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 śmietankowe serki Almette
  • sól i pieprz do smaku
Szpinak podsmażyć na maśle z dwoma ząbkami czosnku przetartymi przez praskę.
Przyprawić go solą i pieprzem do smaku.
Szpinak wystudzić i zmiksować.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Żółtka dodać do szpinaku.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem.
Blachę (tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową.
Piec w 170C ok. 15 minut.
Placek szpinakowy wystudzić.
Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
Rozsmarować go na wystudzonym placku.
Na serku równomiernie poukładać plastry łososia.
Zwinąć jak roladę.
Roladę mocno owinąć folią do żywności.
Schować do lodówki na kilka godzin.


Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Akcja Kolacja

54 komentarze:

  1. no nie wygląda prosto, wprost wyszukanie, Coś takiego zaserwować to musi być fajnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz;)a wbrew pozorom jest bardzo prosta:)

      Usuń
  2. Wspaniała rolada!
    Zjadłabym taki kawałek na dzisiejsze śniadanie.
    I kusi ,żeby zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób, polecam:) 15 minut robienia, 15 minut pieczenia;)

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie! Od dawna się do niej przymierzam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to się już do niej nie przymierzaj, a przetestuj;) naprawdę żadna filozofia:D

      Usuń
  4. Normalnie czytasz w moich myślach, ja wczoraj kupiłam szpinak i łososia na tą roladę, bo znalazłam przepis w gazetce!!:))) Ale numer:) Dzisiaj się za nią zabieram hehe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobie się świetnie udała! Zobaczymy czy ja dam radę:)

      Usuń
    2. hehehe widzę, że chodzą za nami te same smaki;)
      z pewnością dasz radę;) czekam na efekty!

      Usuń
  5. Mam już od dawna przepis, ale u Ciebie jak ją zobaczyłam to nabrałam wielkiej ochoty na jej zrobienie. A ten szpinak wygląda jak trawa w rolce;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda jak trawa, a smakuje dużo lepiej;-) hahaha

      Usuń
  6. OD DAWNA PLANUJĘ JĄ ZROBIĆ, ale wiem, że jest trudna więc jeszcze dojrzewam :-P Twoja jest idealna1

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niezwykle wiosennie! Kiedyś robiłam, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam podobne. Jako przystawka idealne, jednak nie polecam jedzenia większej ilości na raz, dawkowanie tej rolady małymi porcjami sprawia, że smakuje lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze mi się ta rolada podobała ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio polubiłam szpinak po wielu latach nielubienia:)
    Twoja rolada wygląda arcyciekawie..

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie. Ta rolada musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. o rajciu! pięknie Ci wyszła, jak ja bym chciała umieć takie rolady wywijać ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam taką w Wielkanoc - jest przepyszna! Z pewnością do niej wrócę;)

    OdpowiedzUsuń
  14. znam to! uwielbiam ten smak! moja mama często robi to w domu i to jest tak aksamitne i tak pięknie połączone, że nie mogę się od tego opędzić!

    OdpowiedzUsuń
  15. Szanowna Pani,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. na weselu została zaserwowana owa rolada. A ja po dziś dzień szukałam jak to i z czego się robi. Cudnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) i polecam przepis:) prosto, a bardzo efektownie:)

      Usuń
  17. Pierwsza moja rolada w zycu i wyszla pyszna.najbardziej zwiijania sie balam,a tu tak jak pisalas
    nic trudnego.pychotka

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyszło idealnie już za pierwszym razem. Dzięki za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam. Wyszło całkiem nieźle, ale mam uwagi i pytania pomocnicze: pieczenie na termoobiegu, czy góra-dół?; placek wyszedł dość gruby i nie wiem, czy dlatego przy zwijaniu pękł w kilku miejscach (choć w ogóle to nie przeszkadza); zawijanie w folię spożywczą, czy aluminiową - zrobiłam wieczorem i zostawiłam w folii spożywczej na całą noc, w zawiniątku skropliła się woda - za długo w folii, czy nie w tej, co trzeba?
    Poza tym - PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Piekłam na termoobiegu
      2. Placek upieczony na blaszce z piekarnika nie wyjdzie gruby i nie powinien popękać
      3. Zawinąć w folię aluminiową
      4. Nie wiem czemu skropliła się woda, może rolada była jeszcze ciepła, kiedy włożyła ją Pani do lodówki

      Cieszę się, że smakowało:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! Zastosowałam folię spożywczą foliową (może masło maślane, ale to dla dookreślenia), a nie aluminiową. Może przez foliową rolada nie mogła oddychać i dlatego się skropliła. Choć i tak odrobinę i w ogóle nie przeszkadzało to w delektowaniu się super smakiem ;) Dla pewności wolałam się poradzić. Inne przepisy tez powodują, że ślinka leci, więc pewnie częściej będę podpytywać ;) Dzięki i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  20. Zrobiłam jest się czym pochwalić goście wszystko wrąbali.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy nie potrzeba do szpinaku dodać łyżki mąki? Może ciasto będzie miało trwalszą konsystencję i nie popęka?
    Jutro mam zamiar zrobić te roladę i boję się, że mi popęka albo nie da się oderwać od blaszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma takiej potrzeby, biszkopt szpinakowy wychodzi bardzo elastyczny, łatwo go zwinąć.

      Usuń
  22. Moje przewidywania się spełniły - trudno mi było oderwać placek od papieru (do pieczenia). W końcu oderwałam, ale powierzchnia placka nie była niestety gładka. Piekłam 15 minut. Może za krótko? Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam tą roladę wiele razy i nigdy biszkopt nie przywarł do papieru.
      Ale fakt faktem, papier do pieczenia, papierowi jest nierówny. Zdarza mi się czasem kupić taki, do którego przywierają nawet sprawdzone ciasta:/ Dlatego staram się zwracać uwagę, co kupuję i wybieram te droższe.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...