środa, 28 listopada 2012

Sernik snickers



Jak dotąd serników na blogu u mnie mało, ale będzie ich więcej, znacznie więcej, bo to nasze ukochane ciasto. 
W lecie szkoda mi było owoców, dlatego korzystałam z nich i piekłam owocowe ciacha.
Natomiast okres jesienno- zimowy, bez wątpienia jest u nas w domu sezonem sernikowym:) 
Z uciechy już zacieram ręce!

No to zaczynamy czas serników!

Na pierwszy ogień poszedł sernik wypatrzony niedawno u Majanki
Marząc o nim, nie mogłam spać po nocach;)
Byłam oczarowana tym sernikiem z dodatkiem popularnych i lubianych batoników snickers. 
Wiedziałam, że połączenie sera, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady musi być pyszne.

Czym prędzej upiekłam go, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Dawno nie pałaszowałam aż tak dobrego sernika, a zapewniam Was, że smakował obłędnie!

Sernik oczarował nie tylko mnie, ale wszystkich domowników i zniknął w ekspresowym tempie. 
To była iście królewska wersja;)
Idealnie kremowy, miękki, puszysty, wilgotny, pełen fantastycznych orzechowo-karmelowo-czekoladowych kawałków snickersa, oblany grubą warstwą czekolady i posypany prażonymi orzechami. 
Czy można pomarzyć o czymś więcej?
Według mnie, ten sernik, to czysta uczta dla podniebienia.

Tak bardzo spodobał nam się pomysł dodatku batoników snickers do ciasta, że już obmyślam inną jego wersję;) Em marzy teraz o serniku z bounty, który też może smakować ciekawie:)



Składniki:

spód
  • 150g herbatników
  • 60g masła
  • 70g orzechów ziemnych ( ja zamieniłam na otręby pszenne)
masa serowa
  • 650g twarogu (mielonego)
  • 150g serka waniliowego
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200g śmietany 12% (może być jogurt naturalny)
  • 3 snickersy
polewa
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40g masła
  • 40g orzechów ziemnych
Zrobić spód sernika.
Ciastka zmielić. 
Dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni. 
(Ja zrezygnowałam z orzechów dodałam do zmielonych ciasteczek otręby pszenne)
Wymieszać z ciastkami.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wsypać masę z ciasteczek, wyrównać łyżką.
Tortownicę włożyć na chwilę do lodówki.
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, budyniem.
Powoli dodawać po jednym jajku, nadal ucierać.
Pod koniec ucierania dodać śmietanę.
Snickersy pokroić w dużą kostkę.
Wrzucić do masy serowej. 
Wymieszać łyżką.
Masę wylać na spód z ciasteczek.
Piec w 180C przez 1 godzinę.
Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować ciasta.
Zostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 30 minut.
Następnie uchylić drzwi piekarnika i wystudzić ciasto. 
Rozpuścić masło i czekoladę. 
Dodać do nich posiekane, podprażone orzechy i wymieszać.
Polewą polać wystudzone ciasto.
Sernik włożyć do lodówki na parę godzin.














60 komentarzy:

  1. no to mnie powaliłaś z rana ;)) ja nie wiem jak teraz przetrwam dzień, marząc o kawałku tego sernika! wygląda fantastycznie:) pójdę po miskę bo nie mogę powstrzymać ślinotoku ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że był obłędny...A ludzi, którzy tak kuszą powinno się karać równie pysznymi zdjęciami, coby im języki pouciekały...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak wy kusicie, a ja dostaję ślinotoku, to jest dobrze;););)

      Usuń
  3. o w mordę aż się cała zaśliniłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, pyszny sernikowy czas się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak myślę, aż zacieram łapki:D

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie! Ależ on musiał smakować!!! Anetko, czekam na kolejne pomysły na serniki, bo je uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z całą pewnością się pojawią, bo kochamy serniki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka po kolana mi już cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dziwię się, że tak szybko zniknął - obłędny wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie muszę przyznać ci rację:)

      Usuń
  9. Wygląda jak milion dolarów! Wyobrażam sobie tempo w jakim znikał... :) Musiał smakować obłędnie! Wersja z bounty też musi być wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie myślę nad tą kokosową wersją:D

      Usuń
  10. Serniki to też moje ukochane cista:) Ten wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jakiej tortownicy go robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj kusisz tym sernikiem strasznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam też bardzooo przypadł do gustu;)

      Usuń
  14. Antenko, aleś mi radość sprawiła tym wpisem! :) Bardzo sie cieszę,że wypróbowałaś mój przepis, no i że sernik tak posmakował.:) Naprawdę pięknie i apetycznie Ci się upiekł.
    Bardzo,bardzo się cieszę:))
    Pozdrowienia!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko moja jesteś niezastąpiona:)!

      Usuń
  15. Matko z córką...padłam, kubki smakowe oszalały :D
    może w końcu zdecyduje się zrobić mój pierwszy sernik bo ten wygląda obłędnie :0
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojjj to zapowiada się pysznie:)
      Polecam ten serniczek na pierwszy raz, bo jest naprawdę łatwy do upieczenia:)

      Usuń
  16. Jeszcze dopytam, jakiego sera użyłaś ?jakiej firmy?
    pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam zwykły twaróg z Piątnicy, który sama zmieliłam.

      Usuń
  17. Powiedz mi ... dlaczego mi to robisz. Liże ekran :))) pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  18. Obłędnie wygląda! Aj, smaka mam na tego serniczka!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do twoich obłędnych tortów i serników mu daleko;)

      Usuń
  19. Czuję, że zrobiłby konkurencję mojemu ulubionemu sernikowi kajmakowemu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. pięknie wyrósł Ci sernik, a ta polewa mniam! ja niestety nie jestem dobra w tych ciastach. ale za to na Twoje przepisy z ciastami chętnie będę czekała... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno by ci wyszedł wspaniale:) wbrew pozorom robi sie go łatwo i szybko:)

      Usuń
  21. A dziś właśnie chodzi za mną snickers.

    OdpowiedzUsuń
  22. aż westchnęłam jak zobaczyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. No i narobiłaś mi smaka na snikersa, a już taka późna pora! Dobrze, że jeden uchował się w szafce. Polewy będę musiała kiedyś koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polewa jest super i pasuje nie tylko do tego sernika, śmiało można ją wykorzystać do innych wypieków:)

      Usuń
  24. matko i córko jak ja tęsknie za sernikiem a tu takie cudo mniammmmm
    no i chyba będzie w końcu zrobić sernik bo już nie pamiętam, kiedy ostatni raz robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto sobie przypomnieć jego smak;)

      Usuń
  25. o mamusiu..smak musi być obłędny..dodaję do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy został jeszcze jakiś kawałeczek???? jeśli nie to trudno wylizałam ekran:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, dawno juz po nim nie ma śladu;)ale przynajmniej masz czysty monitor;)

      Usuń
  27. Wygląda cudnie! Ależ to musiało być dobre.

    OdpowiedzUsuń
  28. Piecz nowy, skoro ten zjedzony ;D Ja już się pakuję i wpadam na kawę i serniczek ;D

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale mi narobiłaś ochoty na sernik, no! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam oj tam:) ja na sernik zawsze mam ochotę:D

      Usuń
  30. Mi się marzy taki z Twixami - bo to moje ulubione batoniki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...