Chodził za mną klasyczny, tradycyjny, ciężki, serowy, prawdziwy sernik, a za taki uważam tylko sernik krakowski.
Bez wątpienia, to razem z sernikiem z brzoskwiniami mój ukochany przepis na sernik, do którego wracam jak bumerang.
Ciężki, wilgotny, kremowy, na kruchym spodzie, z rozpoznawalną kratką, polany lukrem - sernik wręcz idealny!
Żaden się temu nie równa:)
Składniki:
spód i kratka
- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego ( u mnie domowy)
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 jajek
- 100 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 1 żółtko
- lukier
Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3.
Dwie części ciasta schłodzić w lodówce ok. 1h.
Większą częścią ciasta wylepić dno formy (30x20), nakłuć i podpiec w 180C ok. 15 minut.
Wystudzić.
Masa serowa.
Ser zmielić (trzykrotnie).
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Powoli dodawać po jednym żółtku, później po łyżce zmielonego twarogu.
Ucierać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Do masy dodać mąkę i rodzynki.
Białka ubic na sztywna pianę.
Delikatnie wymieszać z masą serową.
Masę serową wylać na podpieczony spód.
Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski.
Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu.
Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Sernik piec 50-60 minut w 170C.
Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik polukrować.
To musi być pyszne, wygląda jak obrazek!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten sernik! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!*.*
Pięknie wygląda))
OdpowiedzUsuńAntenka, masz rację.Sernik powinien być ciężki. Tak mi się kojarzy. Wspaniały przepis !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
I właśnie takiego przepisu szukałam na święta:-) Dzięki, jesteś wielka!
OdpowiedzUsuńTradycyjny i piękny!
OdpowiedzUsuńMój ukochany sernik <3 idealny na święta:))
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńŁał, fantastyczny!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Cudna kratka wyszła. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, smaczny, klasyczny sernik. Pięknie go upiekłaś. Dawno takie nie piekłam i nie jadłam... :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej:) Szykuje się upiec go na święta:) aa jakie są wymiary blachy na te proporcje??
OdpowiedzUsuń30x20
UsuńA jak mam blaszkę 25x35 to jakie proporcje i czas pieczenia?
UsuńA proszek do pieczenia
UsuńNa jak dużej blaszce piekłaś ten sernik?
OdpowiedzUsuńjaka duża blacha?
OdpowiedzUsuńSernik już w piekarniku. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńCudowny, ale mi smaku narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńProszku do pieczenia nie potrzeba do ciasta ?
OdpowiedzUsuńSpód wygląda jak nieupieczony.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoze byc ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTo nie ser
UsuńMoze byc ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńMożna zmielić w thermomix ser?
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda sernik :D
OdpowiedzUsuńA do jeśli mam blaszkę 25x35 i takiej wielkości chciałabym upiec sernik? I jeśli chciałbym aby był nieco wyższy? Podwoić proporcje składników? Ile wtedy piec?
OdpowiedzUsuńSernik wygląda przepysznie ale mam pytanie. Piec w 170 C a do ilu stopni nagrzac piekarnik przed włożeniem surowego? Gorąco pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńApetyczne wygląda muszę go zrobić
OdpowiedzUsuńA czy piec z termoobiegiem czy bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńBez
UsuńM a co jeżeli mam blachę 35/25 to jakie proporcje i czy dłużej piec proszę o odpowiedz
OdpowiedzUsuńWedług mnie do kruchego powinien być dodany proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuń