środa, 20 marca 2013

Smażony śledź na konfiturze z karmelizowanej cebuli z orzechami włoskimi



Zupełnie inna odsłona tradycyjnego śledzika.
Doskonałe połączenie słono-słodko-ostrych smaków.
Myślę, że warto spróbować.

Składniki:
  • 500g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 szczypty tymianku
  • 2 szczypty papryczki chili
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w pióra.
Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do oparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekane orzechy włoskie.
Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać z cebulką.
Pozostawić w lodówce do przegryzienia się na kilka godzin.
Pokrojone kawałki śledzia można również nie mieszać, a układać na kołderce z cebulowej konfitury.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wasz-styl/twoj-profil/przepisy/przepis,rId,1033?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox&utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox&utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w piórka.
Podsmażyć na oleju. 
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do odparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Śledzia pokroić w mniejsze kawałki ułożyć na cebuli/ wymieszać z cebulą.
Pozostawić w lodówce na kilka godzin do przegryzienia się.








 


Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w pióra.
Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do oparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekane orzechy włoskie.
Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać z cebulką.
Pozostawić w lodówce do przegryzienia się na kilka godzin.
Pokrojone kawałki śledzia można również nie mieszać, a układać na kołderce z cebulowej konfitury.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wasz-styl/twoj-profil/przepisy/przepis,rId,1033?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox&utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox


Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w pióra.
Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do oparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekane orzechy włoskie.
Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać z cebulką.
Pozostawić w lodówce do przegryzienia się na kilka godzin.
Pokrojone kawałki śledzia można również nie mieszać, a układać na kołderce z cebulowej konfitury.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wasz-styl/twoj-profil/przepisy/przepis,rId,1033?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w pióra.
Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do oparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekane orzechy włoskie.
Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać z cebulką.
Pozostawić w lodówce do przegryzienia się na kilka godzin.
Pokrojone kawałki śledzia można również nie mieszać, a układać na kołderce z cebulowej konfitury.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wasz-styl/twoj-profil/przepisy/przepis,rId,1033?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Zimowe szaleństwa

28 komentarzy:

  1. Znakomity śledź!
    Wspaniale musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda:) bardzo smaczny śledzik:)

      Usuń
  2. Tak jeszcze nie próbowałam, żałuję bo pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma czego żałować, trzeba spróbować:)

      Usuń
  3. Wiesz, że śledzia to ja zawsze:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja!! :) zaczekajcie, zostawcie coś dla mnie;)

      Usuń
  4. Za śledziami nie przepadam, ale patrząc na Twój przepis nabieram ochoty!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe danie ;) Karmelizowaną cebulę przygotowuję z czerwonej cebuli, ale Twoja z dodatkiem orzechów wygląda równie pysznie! ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym razem konfiturę zrobiłam ze zwykłej cebulki, wyszła równie dobra:)
      Również pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Bardzo chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaiste ciekawe połączenie składników :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. Śledzie,i tak pięknie podane, to na pewno muszą byc pyszne, uwielbiam te rybki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. super połączenie, bardzo świąteczne. czuję, że mam niedobór jodu, chyba skuszę się niebawem na takie śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. 2 godziny temu mówiłam koleżance, że mam ochotę na śledzia... i proszę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też myślę, że warto i zrobię je na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda apetycznie;D aż mi burczy w brzuchu ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne połączenie smaków :) Moje ulubione składni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To są filety świeże czy marynowane?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...