poniedziałek, 18 lutego 2013

Najlepszy, domowy pasztet



Nie ma to jak kawałek, dobrego, domowego pasztetu. 
Nie dość, że pyszny, banalnie łatwy do zrobienia, to jeszcze wiemy co jemy.
Żaden sklepowy, nie umywa się do tego upieczonego we własnym piekarniku.

Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
  • 500g filetu z kurczaka
  • 250g boczku wędzonego
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 4-5cm kawałek pora
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku
Jarzyny obrać, zalać wodą, dodać mięso.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, doprawić solą.
Mięso ugotować do miękkości.
 Wątróbkę sparzyć.
Bułkę namoczyć w wywarze z mięsa i odcisnąć.
Ugotowane (i odcedzone) mięso, wątróbkę, namoczoną i odciśniętą bułkę, boczek zmielić.
Jarzyny z wywaru również zmielić i dodać do mięsa.
Do mięsa dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Masę wymieszać dokładnie dłonią.
Podczas mieszania dolać trochę rosołu mięsno- warzywnego, który powstał podczas gotowania mięsa (dzięki temu pasztet nie wyjdzie za suchy).
Mięso przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 180C ok. 1 godzinę do ładnego zrumienienia się wierzchu.












Domowy Wyrób

35 komentarzy:

  1. domowe pasztety to potęga!
    pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. co racja to racja, nic nie pobije domowego pasztetu:) wyszedł świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pasztety są wspaniałe! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem tego samego zdania. Pozdrawiam!:)

      Usuń
  4. Też ostatnio piekłam. Tylko takie są najlepsze - domowe:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma jak ten z domowego piekarnika, oj nie ma;)

      Usuń
  5. o tak, prawdziwy, domowy pasztet!

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy pasztet jest niezastąpiony! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę tu samych miłośników domowego paszteciku;)

      Usuń
  7. Jeśli jem pasztet to wyłącznie taki domowy :) Autorstwa mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeśli najlepszy to ci wierzę :) wygląda idealnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowy na pewno najlepszy, sklepowe nie mają szans :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym, domowego już dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie trzeba upiec;)

      Usuń
    2. Upiekę, bo przepis prosty:) A jaki zapach musiał się roznosić :) pycha:)

      Usuń
  11. Pewnie że najlepszy!
    Żaden z domowym nie może się równać.
    Uwielbiam.
    Porywam smakowity kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  12. sama jeszcze nie piekłam, ale patrząc na Twój i widząc komentarze, koniecznie muszę to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  13. Zabieram się właśnie do pracy:) pochwale się jak juz upieke, bo faktycznie zapowiada się przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. będę piekła koniecznie, wygląda i po składnikach wnoszę, że jest wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Po raz pierwszy jestem na Pani blogu i muszę przyznać ,że jestem oczarowana! Co do pasztetu - czy można zrezygnować z wątróbki? Jeśli tak-czym ją zastąpić,aby nie ucierpiał smak?Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...