czwartek, 27 września 2012

Roladki schabowe z fetą i brokułem



Bardzo smaczna propozycja na prosty i dość szybki obiad. 
W przygotowaniu roladek nie nie ma zbytniej filozofii, a efekt końcowy jest świetny, dla oka jak i dla podniebienia.

Dzięki połączeniu trzech smaków: fety, brokuła i szynki parmeńskiej, można stworzyć niesamowicie aromatyczne danie.

Jak dla mnie bomba!

Składniki:
  • schab ( ok. 8 cienko rozbitych kotletów)
  • 3/4 brokuła
  • 125g fety
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej (może być inna szynka/boczek wędzony)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka
  • olej do smażenia
Schab pokroić i cienko rozbić.
Mięso przyprawić, solą, pieprzem, papryką i odłożyć na jakiś czas do lodówki żeby się przegryzło  ( u mnie cała noc).
Brokuła ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Przestudzić.
Zmiksować z fetą i czosnkiem.
Doprawić solą i pieprzem (uważać z solą, ponieważ feta jest słona!).
Na rozbite kotlety ułożyć po plasterku szynki, na szynkę trochę farszu brokułowego.
Zwinąć roladki.
Spiąć je za pomocą wykałaczek, lub obwiązać żyłką/sznurkiem (uważam, że druga opcja jest wygodniejsza).
Smażyć na rozgrzanym ogniu, na rumiano, ze wszystkich stron.
Podawać np. z opiekanymi ziemniaczkami.







Po prostu kotlet do obiadu Smakołyki na pikniki Sprawdzone menu na imprezy! Mięsne rolowanie - konkurs!

32 komentarze:

  1. w moim domu roladki to podstawa!
    a Twoje są zabójczo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Roladki są zawsze smaczne i świetnie się prezentują na talerzu:) Fajnie, że do środka można włożyć właściwie wszystko to co lubimy w różnych kombinacjach! Pięknie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, dzięki temu, że można poszaleć ze składnikami do środka, za każdym razem roladka może inaczej smakować;) tym samym, nigdy się nie nudzą:)

      Usuń
  3. Robiłam kiedyś roladki z brokułem i suszonymi pomidorami, efekt był rewelacyjny. Twoje podobają mi się jeszcze bardziej - feta i szynka parmeńska musiały smakować GENIALNIE! Aż ślinka cieknie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie wczoraj myślałam o ty, że następnym razem zrobię połączenie brokuła, fety i suszonych pomidorów:) Myślę, że będzie pysznie!

      Usuń
  4. Jakie zgrabniutkie te Twoje roladki i jakie smakowite:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. w takim razie nic tylko samemu zrobić;)

      Usuń
  6. Bardzo smakowite! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Antenko,

    widzę, że i u Ciebie goszczą brokuły :) Bardzo lubię to warzywo, bo czy to w schabie, jak w Twoim przepisie, czy z kurczakiem, czy innymi warzywami zawsze tworzą dobre i smakowite połączenie!

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie je nadziałaś. Schab nie musi być nudny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a gdzie tam! kiedy mamy tyle rożnych możliwości

      Usuń
  9. Dostałem ślinotoku, roladki wszelkiego rodzaju zdecydowanie do mnie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się;) ja też przepadam za tego typu mięsnymi wariacjami:)

      Usuń
  10. Wyglądają mega pysznie! Fajna odmiana o standardowego schabowego.
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem trzeba sobie coś urozmaicić:)

      Usuń
  11. Myślę,że jeśli zamieniłabym schabowego na kotleta z fileta kurczaka byłoby bardziej mięciutkie:)) Ale przyznam ,że pomysł na prawdę godny uznania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli kotlecik jest mocno rozbity i wcześniej doprawiony wychodzi bardzo kruchutki:)

      Usuń
  12. wyszły Ci bardzo zgrabne :) uwielbiam fetę i brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować takie nadzienie ;)) Wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Z fetą i suszonymi pomidorami próbowałam, ale żeby dodać brokuły to już nie pomyślałam. Bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja właśnie z suszonymi pomidorami muszę spróbować;)

      Usuń
  15. feta i brokuł - dla mnie smakowa bomba!:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne roladki, też takie robię, czasami z brokułem, czasami ze szpinakiem, zamiast fety dodaję ser Bałkański(np.z lidla), jest mniej słony, kurcze, chyba zrobię jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie nieźle nadziane mięcho :) Twoja propozycja prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...