wtorek, 26 marca 2013

Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi



Wielkanoc za pasem, a że świąt nie wyobrażam sobie bez dobrego ciasta na stole, to babka kajmakowa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, będzie strzałem w dziesiątkę.

Już wcześniej psiałam, że nie lubię suchych, babek piaskowych, dlatego wybieram tylko te, które są przyjemnie wilgotne dla podniebienia;)
Babka kajmakowa należy do takich ciast. 

W smaku jest naprawdę fenomenalna!

Niezwykle puszysta, delikatna, mięciutka i wilgotna.
Dzięki dodatkowi kajmaku, mocno karmelowa, ale przy tym nie jest za słodka:) 

Nic dodać, nic ująć - babka idealna!

Składniki:
  • 1.5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki mleka
  • 125g masła
  • 400g masy kajmakowej (puszka)
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać 3/4 puszki kajmaku i zmiksować.
Miksując, kolejno dodawać: mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone (i wystudzone) masło.
Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy.
Babkę piec w 175-180C ok. 50 minut.
Pozostałą część kajmaku rozpuścić z 2-3 łyżkami mleka i polać nim wystudzoną babkę.
Orzechy ziemne posiekać i posypać nimi ciasto.









36 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo znajomo. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. babka smakuje tak fenomenalnie, że pewnie wiele osób zna ten przepis:D

      Usuń
    2. Ja babkę kajmakową robiłam na oko wg własnego widzimisię, ale skoro mamy takie same proporcje składników, najwyraźniej podczas jej tworzenia nie wykazałam się szczególną oryginalnością. ;-) Zapomniałaś wspomnieć, w którym miejscu dodać mleko.

      Usuń
    3. dzięki za czujność;) poprawiłam

      Usuń
  2. O mniaaam, takie przepisy mnie zachwycają. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomita babka! Pięknie podana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie i również pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Mmm... wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne ciasto! cudownie wyszło i jest świetną ozdobą stołu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że na ozdobę się nie nadaje, bo migiem znika;)na wielkanocnym stole nie zostałby nawet okruszek:D

      Usuń
  6. O jak z kajmamkiem to biorę w ciemno:-) Jestem chyba od niego już uzależniona;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pysznie wygląda, no i wprowadza w świąteczny nastrój:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba się już psychicznie przygotować;)

      Usuń
  8. Świetny pomysł z tą polewą i orzeszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna! Zrob mi taką na święta :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z twoimi zdolnościami, zrobisz jeszcze piękniejszą:D

      Usuń
  10. Mój chłopak nie znosi połączenia kajmaku z orzeszkami ziemnymi, a szkoda, bo ja je uwielbiam i chętnie upiekłabym taką babkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można z orzeszków zrezygnować:)

      Usuń
  11. Mam ogromną słabość do kajmaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mogłabym go wyjadać łyżką z puszki;)

      Usuń
  12. Piękna babka! :)
    Kajmakowa i z orzeszkami brzmi rewelacyjnie. Też lubię wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko za miłe słowa:)

      Usuń
    2. Musi być pyszna z tą słodką masą i chrupiącymi orzeszkami ! Koniecznie wypróbuje :)

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie. Ja też lubię wilgotne babki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda ta babka, ja juz z kajmakiem zjadłam i chyba to strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ten kajmak mnie przekonuje:D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. jak kajmakowa to wiadomo, że pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wszystkie ciasta z kajmakiem pochłaniam w pierwszej kolejności:) mmm, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...