niedziela, 7 kwietnia 2013

Pieczeń wieprzowa ze szpinakiem i ricottą



Klasyczna pieczeń w zupełnie nowej odsłonie.
Szpinak uwielbiamy, więc użycie go wraz z kremową ricottą i drobno pokrojonym boczkiem, było starzałem w dziesiątkę:)
Pyszny, niecodzienny, ale dziecinnie prosty obiad!

Składniki:
  • ok. 1kg kawałek mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka)
  • 150g boczku wieprzowego
  • 0.5 opakowania serka ricotty
  • 150g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • 2- 3 łyżki keczupu
Przy pomocy noża naciąć mięso na wylot, tworząc w środku kieszeń.
Olej wymieszać z keczupem, 1 ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i papryką.
Mięso natrzeć powstałą marynatą.
Włożyć do lodówki do przegryzienia się na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać.
Boczek wraz z cebulą przysmażyć na patelni bez użycia tłuszczu.
Dodać świeży szpinak, poszatkować na mniejsze kawałki.
Dodać sól, pieprz i 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę. 
Dusić chwilę do odparowania nadmiaru wody.
Przestudzony farsz wymieszać z ricottą.
Powstałym farszem nafaszerować mięso.
Zawinąć szczelnie w folię aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec ok. 1.5 godziny w 200C.









20 komentarzy:

  1. świetny pomysł, wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać pomysły na "czuja" sprawdzają się najlepiej;)

      Usuń
  2. kawał pysznego "mięcha": )
    wygląda bardzo ładnie i soczyście.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda megasmacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniele wyglada i świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. super, ale ja muszę zrezygnować z sera :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, normalnie wyższa szkoła jazdy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak też uwielbiam.. no tylko za boczkiem nie przepadam ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...