sobota, 30 marca 2013

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i chrzanem

 

Świąteczne śniadanie nie mogłoby się odbyć, bez pysznego, wielkanocnego żurku, z dodatkiem białej kiełbaski i chrzanu.
Tego dnia zajmuje on honorowe miejsce w naszym menu i smakuje wyborniej niż zazwyczaj:)

Składniki:
  • domowy zakwas na żurek/  gotowy zakwas na żurek lub barszcz biały (ok. 500ml)
  • 1kg białej kiełbasy (surowej)
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • 2 łyżki śmietany
dodatkowo: jajka i ziemniaki

W garnku zagotować ok. 2-3l wody.
Dodać kiełbasę.
Czosnek obrać, przekroić wzdłuż, dodać do garnka.
Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.
Boczek pokroić w kostkę.
Dodać do kiełbasy.
Gotować ok. 30 minut.
Po tym czasie wlać zakwas na żurek.
Zagotować.
Dodać majeranek, chrzan, sól i pieprz.
Zabielić śmietaną.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i jajkiem. 


Beczy w trawie baraneczek
nawołując w wniebogłosy
Życzę zdrowia i radości
Wam z okazji Wielkiej Nocy
I dyngusa mokrutkiego
By Wam szczęście dopisało
By rodzinne były święta
By wam nic nie brakowało

Zdrowych, Spokojnych Świąt Kochani!
                                              
                                                A.






19 komentarzy:

  1. Ale smakowity!
    U mnie też obowiązkowy.
    Wiosennych i pysznych świąt Antenko!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie i pięknie, kurczaczek uroczy:) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niespotykanie spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych
    pełnych słońca w sercu i na niebie
    urokliwej atmosfery skąpanej w autentycznej życzliwości!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznych, radosnych i choć trochę wiosennych świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały!! Kochana radosnych świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie, Wesołych życzę!:)

      Usuń
  6. Dziękuję za życzenia i również świątecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyk z najlepszym wykonaniu :) !

    OdpowiedzUsuń
  8. no wlasnie im wiecej cghrzanu tym lepiej, taki tarty samemu to jest to, a nie jakies ze sloikow :P ale kielbaska to tez tlyko jedna, biala od kani, jakos inne nie podchodza mi swoim zapachem, ale przepis spoko:) smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  9. hmm ja jadlam ta kielbaske co tu pisza wyżej i była ok, nie jakas super, ale ok, znam smaczniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja odpisałam życzenia i prześlę je tradycyjnie na kartce -bardzo mi się podobają pozdrawiam serdecznie ula

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...