Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność.
Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem.
Każdemu polecam.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600g)
- 1-2 cebule dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 -300ml rosołu
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (12%/18%)
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Doprawić solą i pieprzem.
Schować do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Mięso wraz z posiekaną cebulą podsmażyć z obu stron na maśle.
Polędwiczki zalać rosołem.
Dusić kilka minut.
Pod koniec duszenia dodać śmietanę, posiekany szczypior.
Sos zagęścić mąką.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami.
Spiknęłyśmy się śmietanowo;)
OdpowiedzUsuńDoskonale przygotowane! Pyszności!
OdpowiedzUsuńjak dla mnie obiad doskonały !
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńwpraszam się na obiad do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJa też ja też !! :)
UsuńI już ze szparagami?:-) Pycha!
OdpowiedzUsuńnie mogłam się powstrzymać gdy je ujrzałam pierwszy raz w tym sezonie:D miałam na nie niesamowitą ochotę:P
UsuńWszystko się zgadza co napisałaś o polędwiczkach. Dodam jeszcze, że można je przygotowywać często i się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńmniam!:) jak dawno nie jadłam żadnego mięska w sosiku.
OdpowiedzUsuńTak dawno nie jadłam! Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity obiadek,ale po co kilka godzin trzymać w lodówce.Wystarczy 30 minut.To są cienkie plastry mięsa.
OdpowiedzUsuńja lubię dobrze doprawione mięso, dlatego najczęściej każde doprawiam dzień wczesniej
UsuńMarzę o takim obiadku! Wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńOjej ale zachęcająco wygląda.
OdpowiedzUsuńPrzepis koniecznie do wypróbowania.
Lubię takie domowe obiadki, a teraz, kiedy minęło już 8 godzin od mojej kolacji, to mam ochotę ekran polizać !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dałam jeszcze do sosu odrobinkę sera żółtego. Wyszło mega pyszne. Polecam przepis. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ja lubię jeszcze do tego sosu dodać kurki :)
OdpowiedzUsuńZaraz się zabieram mniam wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie przyrządzania. Tyle, że robię w sosie koperkowym. Zobaczymy co wyjdzie
OdpowiedzUsuńMoja babcia zaciągała sosy mąką 50 lat temu - tak samo robila kisiel z owoców. Ja dzis sos redukuje, bo chce sos a nie kisiel. Rosół drobiowy czy bulion jarzynowy do wieprzowiny ? Ja zamiast tego daje biale wino albo sezonowo cydr własnej roboty. Polecam zaktualixowac przepis :)
OdpowiedzUsuńOjojoj.jakas ty nowoczesna
UsuńOj oj oj, a mnie smakuje podciągniety mąką, smaki dzieciństwa nie do podrobienia
UsuńPyszny przepis��������
OdpowiedzUsuń