sobota, 1 marca 2014

Babka cytrynowo-pomarańczowa



Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.

Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.

 Z racji, że nie przepadam za suchymi, kruszącymi się babkami piaskowymi, moja babka koniecznie musiała być wilgotna.

To mój sprawdzony od lat, nieskromnie uważam, że najlepszy przepis, na taką mocno wilgotną babkę. 
Moim zdaniem, wychodzi z niego ciasto idealne!  
To najlepsza babką jaką kiedykolwiek jadłam:)
Za każdym razem, podczas pieczenia, zmieniam jedynie dodatki, by wypiek spełniał, moje aktualne preferencje smakowe;)

Składniki:
  •  1 szklanka mąki
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 250g cukru
  • 4 jaja
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 0.5 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
  • 3 krople aromatu cytrynowego
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać mąki, proszek, rozpuszczone i wystudzone masło, sok z cytryny i pomarańczy, jogurt i skórkę.
Całość zmiksować do połączenia się składników.
Masę przelać do formy.
Babkę piec w 180C ok. 50 minut.
Upieczoną i wystudzoną babkę można polać lukrem.








 

25 komentarzy:

  1. musi być niesamowicie orzeźwiająca ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda! chętnie bym zjadła kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wpadaj z dziewczynkami i częstuj się;)

      Usuń
  3. Wspaniałe jest ta babka. Super połączenie cytrusów. Zjadałbym.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, cytrusowe połączenie jest the best!

      Usuń
  4. Prezentuje się przepięknie :) I jaka puszysta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie wyobrażam tą konsystencję i ten aromat, mmmmm...... Niestety muszę obejść się smakiem :(
    Ale dołączam to ciasto do listy "koniecznie upiec". Zapowiada się nieziemsko! Te zdjęcia powinny być ocenzurowane :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasieńko nic prostszego, szybciutko i u ciebie poczujesz ten smak i zapach:) polecam, bo to naprawdę prosty wypiek;)

      Usuń
  6. Cudowna cytrusowa babeczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie cytrynowe babki. Ślicznie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie wypieki! Doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie moje smaki, więc częstuję się kawałkiem tych słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Babki uwielbiam:-) Już mnie skręca na samą myśl, że nie mam choćby kawałeczka...

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam bardzo apetyczna babeczka. Zrobię taką, ale chyba na Święta dopiero.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam upiec wcześniej, taka babka smakuje każdego dnia, nie tylko od święta;)

      Usuń
  12. Właśnie piekę Twoją babkę, dlaczego pękła???Czy temperatura jest za wysoka???Piekę według Twoich danych 180/50minut.Super wyrosła. A może foremka za mała?No i góra przypieczona a do końca zostało 20 minut, czy mogę przełączyć na dolne grzanie tylko???

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...