Sernik kajmakowy, przerósł jednak moje najśmielsze oczekiwania.
Była to czysta rozkosz dla podniebienia, istne niebo w gębie!
Kapitalny spód z solonych, orzeszków ziemnych, idealnie komponował się z kremową, słodką, kajmakową warstwą sera. Całość fenomenalnie dopełniała polewa, ze słodko-słonego karmelu, obficie posypana uprażonymi orzeszkami ziemnymi - mmmmmmmmmmmm poezjaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)
Szczerze polecam, nie zawiedziecie się;)
Ja szybko do przepisu wrócę, bo moi panowie już wiercą mi dziurę w brzuchu o powtórkę;)
Inspirację zaczerpnęłam z bloga White Plate.
Składniki:
spód
- 70g solonych orzeszków ziemnych
- 80g herbatników
- 30g masła
- 1 łyżka cukru
- 600g twarogu ( nie z wiaderka!)
- 300g puszki masy kajmakowej
- 100g cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego (może być kupny)
- 50g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki
- 100g masy kajmakowej
- 2 łyżki masła
- 0.4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka
- 2 garście solonych orzeszków ziemnych
Herbatniki i orzeszki zmielić, połączyć z roztopionym masłem i cukrem.
Masę przełożyć do tortownicy, uklepać.
Spód pod sernik podpiec w piekarniku 12 minut w 190C.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać kajmak.
Utrzeć na gładką masę.
Miksując, dodawać po jednym jajku.
Dodać ser i mąkę.
Całość zmiksować do połączenia się składników.
Masę serową wylać na podpieczony spód.
Sernik piec 45-50 minut w 180C.
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy sernik się upiekł.
Gotowy sernik wystudzić.
Zrobić polewę.
Masę krówkową przełożyć do garnuszka, dodać mleko i masło.
Całość rozpuścić.
Dodać sól, wymieszać.
Gotową polewą polać sernik.
Wierzch posypać uprażonymi na patelni, solonymi orzeszkami ziemnymi.
Sernik włożyć na kilka godzin do lodówki by stężał.
O tak, to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie zdarzyło mi się upiec :-)
OdpowiedzUsuńA Twój jeszcze wygląda fenomenalnie!
Potwierdzam, że pyszny, a ponieważ moja wersja różni się, bo nie używam solonych orzeszków, to chętnie wypróbuję teraz twoją:)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszniasty!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobrze gotujesz i pięknie fotografujesz swoje potrawy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie serniki!!! wpraszam się:)
OdpowiedzUsuńSame delicje u Ciebie!
OdpowiedzUsuńCała moja rodzina jest rozkochana w wersji z White Plate. Twoja musi być równie boska;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Znowu mi się zachciało sernika ;)
OdpowiedzUsuńw życiu nie smakowałam kajmaku. U nas ( Tapenda) specjalistką od słodkości jest Ela, ale ja już tak " nawijacie" o tym kajmaku, że pewnie kiedyś go popełnię :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pożądam kawałka tych wspaniałości :-)
OdpowiedzUsuńMam ślinotok:-)
OdpowiedzUsuńSernik jeden z najlepszych ..
OdpowiedzUsuńPychota ..
Wszystkich moich znajonych zachwyca ..
witam, jaki to ma byc ser jesli nie z wiaderka/?
OdpowiedzUsuńPrawdziwy, mielony twaróg
UsuńNie mam możliwości zmielenia twarogu. Czy mogę kupić jakiś gotowy?
OdpowiedzUsuńZ gotowych polecam President w wiaderku (ten niebieski)
Usuń