poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sylwestrowe menu

SYLWESTER 2014/2015






Ta jedyna noc w roku - Sylwester, tuż tuż:)
Czas rozpocząć przygotowania.
Poniżej, moje propozycje sylwestrowych przekąsek w małej pigułce.


Quesadillas z kurczakiem i serem

  Quesadlikas z Chili con carne

Meksykański dip do nachos

Domowe hamburgery

  Domowe sushi

  Orientalne sajgonki z wieprzowiną i kolendrą

  Domowa pizza. Najlepsza!

Kapuśniaczki

  Meksykański król imprezy

 Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem

  Śledź w śmietanie

  Sałatka śledziowa z buraczkami

  Sałatka śledziowa z jabłkiem i migdałami

Sajgonki

  Tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami

Rollsy z tortilli z łososiem

  Bigos

Wołowina po burgundzku

Paszteciki z pieczarkami do barszczu

  Flaczki

Fasolka po bretońsku  Fasolka po bretońsku

  Pizzerinki na wece

Sałatka z selera konserwowego

Sałatka śledziowa z buraczkami

  The Mexican quiche

  Tarta ze świeżym łososiem gruszką i camembertem

Tarta z łososiem i mozzarellą

  Calzone z prawdziwkami i indykiem

  Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Nuggetsy w sezamie

  Mcnuggets w cieście naleśnikowym

  Ślimaczki francuskie jak pizza!

  Odrywany chlebek z kiełbaską i mozzarellą

  Sałatka jarzynowa

Serowe fondue

  Krokiety z kapustą i grzybami

  Krokiety z pasztetem

  Muffiny na ostro (wytrawne)

  Gołąbki

  Koreczki z melonem i szynką parmeńską

Tortilla z chrupiącym kurczakiem

  Rolada szpinakowa z łososiem

  Hummus

Grissini

  Jajka faszerowane łososiem

  Tarta z szynką, szpinakiem i gorgonzolą

Cannelloni ze szpinakiem i pomidorami 


niedziela, 28 grudnia 2014

Wigilijny kompot z suszu



Tradycyjny kompot z szuszu, to tradycja wigilijnego stołu, ale i również zmora mojego dzieciństwa;)

Dopiero teraz, po latach zaczynam doceniać jego walory smakowe, może dlatego, że znalazłam na niego patent, by smakował lepiej, łagodniej.
Dodaję do niego świeże jabłka i cytrynę lub pomarańcza.
Z takimi dodatkami smakuje świetnie!:)

Tegoroczny, wigilijny kompot wypiliśmy do ostatniej kropelki, "bijąc" się o rezerwową szklaneczkę;)

Składniki:
  • 100g suszonych jabłek
  • 100g suszonych gruszek
  • 100g suszonych śliwek
  • 0.5 cytryny
  • 2 świeże jabłka
  • 1.5 l wody
  • cukier do smaku
Suszone owoce zalać wodą, zagotować.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, cytrynę w plastry, dodać do gotującego kompotu.
Kompot gotować ok. 15 minut.
Pod sam koniec gotowania, kompot dosłodzić do smaku.
Zostawić, najlepiej na kilka godzin by nabrał smaku.