niedziela, 8 lipca 2012

Ślimaki francuskie zupełnie jak pizza!



Ta przekąska zawsze się sprawdza i robi u nas furorę. Na dodatek takie ślimaczki robi się bardzo szybko i sprawnie. 
Super sprawa dla fanów pizzy, bo bardzo przypomina ją w smaku.

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu/ keczup
  • kilka pieczarek
  • kilka plasterków szynki, boczku lub salami
  • cebula
  • 100g żółtego sera
  • łyżeczka oregano

Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na patelnię. 
Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plasterki, dorzucić do cebuli i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Wędlinę pokroić w kostkę, podpiec z cebulą i pieczarkami.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować przecierem/keczupem, pospać oregano. 
Podsmażoną wędlinę, pieczarki i cebulę równomiernie rozłożyć na cieście francuskim.
 Wszystko posypać tartym serem. 
Ciasto z farszem zwinąć rulon. 
 Pokroić go ostrym nożem na średniej grubości plastry. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
 Przenieść na nią pokrojone ślimaki.
 Piec w piekarniku rozgrzanym do 200C ok 15 minut.






Smakołyki na pikniki

21 komentarzy:

  1. urocze ślimaczki! napewno przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuj, koniecznie! Ja w ogóle uwielbiam żurawinę, więc dodaję ją do wypieków kiedy tylko mam taką okazję. Ślimaczki wyglądają smacznie i idealnie nadają się jako przekąska na przyjęcie albo piknik.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ślimaki:) Masz rację one zawsze się sprawdzają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm...chyba takie zrobię na najbliższą imprezę ! Łatwe i smaczne,czyli akurat na taneczną przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem fanką i pizzy i ciasta francuskiego :D to coś dla mnie! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł :) Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna, prosta i szybka przekąska! Idealnie sprawdzi się, kiedy przyjdą niespodziewani goście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne:) Takie danie są najlepsze, szybciutko i prosto:))

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo pomysłowe! pyszna alternatywa dla pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  10. dokladnie! są genialne pod każdym względem i każdy je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis! Za tydzień go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam .. kocham fancuza :)
    AVe koncentrat pomidorowy :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ślimaczki i jak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne!! i bardzo apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Łatwe, szybkie i pyszne - nie potrzeba nic więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały pomysł :)! Muszę wypróbować koniecznie, ja zwykle z francuskiego robię pierożki albo sakiewki, ale muszę przyznać, że mi się znudziły :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam podobne kilka razy i to naprawdę świetna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  18. O ale chętnie bym teraz zjadła na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam i są rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...