poniedziałek, 4 czerwca 2012

Domowe sushi


To faworyt wśród  potraw na naszym stole. Wraz z emkiem zakochaliśmy się w smaku sushi już od pierwszego kęsa. 
Nie wiedząc czemu długo omijaliśmy japońskie specjały szerokim łukiem, ale od kiedy przez przypadek ich skosztowaliśmy, ciągle do nich wracamy.
Po wypróbowaniu gotowców stwierdziliśmy, że musimy przyrządzić je sami. Baliśmy się jednak, że nie sprostamy zadaniu, ale efekt końcowy ucieszył nasze oczy i podniebienia. Od tego momentu, to nie ja króluję w tej dziedzinie, ale właśnie em jest mistrzem sushi w naszym domu. Ja mu co najwyżej czasami odrobinkę pomogę (zjeść;))
To nie jest takie trudne na jakie wygląda, a produkty do zrobienia sushi są szeroko dostępne w  sklepach i z zakupami nie ma najmniejszych problemów.
Właśnie za sprawką emka ten przepis znalazł się na moim blogu (ukłony w jego stronę!). Osobiście broniłam przed tym rękami i nogami, bo to nie moje dzieło. Zmieniłam jednak zdaniem by pochwalić się  facetem, który na co dzień gotuje jedynie wodę na herbatę, bo jak widać czasami nawet taki typ potrafi zadziwiać kulinarnie;)

 Składniki:
  • pół opakowania ryżu do sushi
  • 5 - 6 płatków alg
  • 200g wędzonego łososia
  • kilka paluszków krabowych
  • ogórek zielony (lub jakieś inne chrupkie warzywo)
  • serek śmietankowy typu Almette
  • łyżka octu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • chrzan wasabi (używamy Proventusa)
  • sos sojowy
Ryż zalać zimną wodą, gotować do miękkości, do czasu kiedy zostanie wchłonięty nadmiar wody.
Odstawić i wystudzić. Doprawić solą, cukrem i octem.
Ogórka umyć, nie obierać, pokroić w długie paski (wykroić ze środka pestki), paluszki krabowe przekroić  wzdłuż, łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Na płatkach alg rozsmarować cienką warstwę zimnego ryżu, pozostawiając pusty ok. 3-centymetrowy brzeg po jednej stronie. Na ryż, po środku algi ułożyć paski ogórka, obok paluszek krabowy.
Serkiem posmarować warstwę ogórka i paluszka krabowego. Na serek ułożyć kawałki łososia.
Wszystko należy mocno zwinąć w rulony i pokroić ostrym nożem w średniej grubości plastry.
Do osobnego naczynia nalać trochę sosu sojowego i chrzanu wasabi. Wymieszać.
Jeść sushi pałeczkami lub palcami, maczać w powyższym sosie.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam sushi;) Niestety jeszcze nigdy sama go nie robiłam, co najwyżej trochę pomagałam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochacie Sushi? To tak jak my. Jak często kręcicie. Zachęcam do podzielenia się doświadczeniami i zdjęciami na naszym blogu/FB!

    http://showyoursushi.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ryż robi się około 2 dwie godziny i nie wystarczy go tylko ugotować. nie rozumiem do czego jest almette.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać ze zrozumieniem, wtedy wszystko będzie jasne.
      Pozwól Anonimie, że ryż będę gotować po swojemu, tak jak lubię i jak nam smakuje.
      Krytykować proszę po zalogowaniu, bo anonimowo, to każdy jest "mądry":D

      Usuń
  4. this appears like you'd an infinitely more fantastic weekend break compared to my very own! ' ', we invested this learning with regard to finals. ughhh.
    beautiful weblog, incidentally!

    cheap elo boostbuy fut 14 coins

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...