poniedziałek, 4 czerwca 2012

Cannelloni z pesto i ricottą


Muszę się przyznać, że do niedawna pesto i serek ricotta w ogóle nie gościły w mojej kuchni. Teraz wiem jak dużo straciłam. Te dwa składniki w połączeniu z sosem pomidorowym smakują wspaniale. 
Ostatnio w którymś programie kulinarnym szykowano takie wspaniałości i od razu wiedziałam, że szybko muszę przygotować swoją wersję. 
W oryginale sos pomidorowy nie zawierał mięsa, ale u nas w domu taka wersja jarska cannelloni raczej by nie przeszła;) Dlatego kierując się własnym smakiem i upodobaniami troszkę zmodyfikowałam przepis. Efekt? Drugi raz w przeciągu miesiąca na naszym stole pojawiło się to oto danie.
Kuchnia Bardzo Włoska 2012
Składniki:

  • opakowanie makaronu cannelloni (250g)
  • pół słoiczka zielonego pesto (lub jak ktoś woli pesto domowej roboty)
  • 2 opakowania serka ricotta (500g)
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe 500-700g
  • duży słoik sosu bolońskiego/spaghetti (700g)  lub przecier pomidorowy w kartonie, świeże pomidory, pomidory krojone w puszcze (jak kto lubi) 
  • sól, pieprz do smaku 

Pesto z serkiem ricotta zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy użyciu szprycy do kremu nafaszerować rurki cannelloni.



Mięso mielone podsmażyć na patelni kilka minut, doprawić przyprawami do smaku. Dodać gotowy sos, przecier lub pomidory (do sosu dodać trochę wody, żeby nie był bardzo gęsty, makaron cannelloni podczas pieczenia wpija nadmiar sosu). 



Troszkę sosu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a na to pierwszą warstwę nafaszerowanych  cannelloni. 
Następnie,  połowę sosu wylewamy na makaron i układamy na nim drugą warstwę rurek.




Wszystko zalewamy pozostałym sosem, rozgrzewamy piekarnik do 180C i zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...