Tradycyjny kompot z szuszu, to tradycja wigilijnego stołu, ale i również zmora mojego dzieciństwa;)
Dopiero teraz, po latach zaczynam doceniać jego walory smakowe, może dlatego, że znalazłam na niego patent, by smakował lepiej, łagodniej.
Dodaję do niego świeże jabłka i cytrynę lub pomarańcza.
Z takimi dodatkami smakuje świetnie!:)
Tegoroczny, wigilijny kompot wypiliśmy do ostatniej kropelki, "bijąc" się o rezerwową szklaneczkę;)
Składniki:
- 100g suszonych jabłek
- 100g suszonych gruszek
- 100g suszonych śliwek
- 0.5 cytryny
- 2 świeże jabłka
- 1.5 l wody
- cukier do smaku
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, cytrynę w plastry, dodać do gotującego kompotu.
Kompot gotować ok. 15 minut.
Pod sam koniec gotowania, kompot dosłodzić do smaku.
Zostawić, najlepiej na kilka godzin by nabrał smaku.
Niestety nie lubię :(
OdpowiedzUsuń