wtorek, 18 czerwca 2013

Krokiety z kapustą i grzybami



 Żeby nie było za lekko i wiosennie, serwuję dzisiaj krokiety z kapustą i grzybami.
Ten, kto twierdzi, że to typowo wigilijne, zimowe danie nie zna się;) 
Ja mogę takie krokiety wsuwać przez cały rok:) 

Smakują obłędnie!

Składniki:

ciasto na naleśniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
farsz
  • 700-1000g kapusty kwaszonej
  • 100g suszonych borowików
  • 250g pieczarek
  • 100g masła
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, cukier do smaku 
  • ewentualnie rosół do podlewania
dodatkowo
  • 1-2 jajka + bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Suszone grzyby zalać wodą i namoczyć przez noc.
Składniki na ciasto zmiksować.
Na patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Wystudzić.
Zrobić farsz.
Cebule posiekać.
Wrzucić ją na połowę rozpuszczonego masła.
Kapustę drobno pokroić, dodać do cebuli.
Chwilę podsmażać na małym ogniu.
Suszone grzyby odcedzić (wody spod grzybów nie wylewać) i posiekać.
Pieczarki obrać i posiekać.
Grzyby dodać do kapusty.
Całość dusić do miękkości pilnując by kapusta się nie przypaliła.
Podlewać ją wodą spod grzybów i ewentualnie rosołem.
Pod koniec duszenia dodać resztę masła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeżeli uznamy, że kapusta jest za kwaśna).
Wystudzonym farszem posmarować naleśniki, zwinąć krokiety.
Krokiety zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej.
Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, na rumiano.








27 komentarzy:

  1. musza byc dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. masz rację, krokiety są pyszne cały rok:) kto by tam wytrzymał do Wigilii;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w Wigilię to i tak najmniej smakują, bo za dużo dobroci na stole;)

      Usuń
  3. ja również robię je cały rok i różnie zwijam, raz tak jak ty, a raz na koperty:) najczęściej robię z pieczarkami i serem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pieczarkami i serem też robię i uwielbiam:) pychaaaaaa

      Usuń
  4. Zdecydowanie masz rację - takie krokiety można jeść przez cały rok! Jak dla mnie nawet codziennie, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby nie były takie pracochłonne byłyby codziennie:D

      Usuń
  5. Też jem je przy każdej nadarzającej się okazji i nigdy nie mam dość:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo jak mieć dość takich pasztecików;)

      Usuń
  6. Z pewnością są przepyszne, ale ja mam uraz do krokietów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy z nas ma takie potrawy;) normalne;)

      Usuń
  7. Ja mogłabym jeść cały rok- są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja się również podpisuję - te krokiety też mogę jeść cały rok:D I piernik z bakaliami także haha:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ukochane. tradycyjne smaki! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne fotografie:) danie zachwycające:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie krokiety to wspomnienie mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak, ja też mogę takie krokiety wsuwać cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  13. moje ulubione! poproszę w zestawie z barszczykiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje NAJULUBIENSZE :) jejku ale bym takiego zjadlam niestety krokiety mi sie kojarzy z masa roboty :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Na taki klasyk zawsze znajdzie się czas;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapraszam do konkursu :)) ! http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...