wtorek, 29 grudnia 2015

Sylwestrowe menu


Ta jedyna noc w roku - Sylwester, tuż tuż:)
Czas rozpocząć przygotowania.
Poniżej, moje propozycje sylwestrowych przekąsek w małej pigułce.


Quesadillas z kurczakiem i serem

  Quesadlikas z Chili con carne

Meksykański dip do nachos

Domowe hamburgery

  Domowe sushi

  Orientalne sajgonki z wieprzowiną i kolendrą

  Domowa pizza. Najlepsza!

Kapuśniaczki

  Meksykański król imprezy

 Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem

  Śledź w śmietanie

  Sałatka śledziowa z buraczkami

  Sałatka śledziowa z jabłkiem i migdałami

Sajgonki

  Tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami

Rollsy z tortilli z łososiem

  Bigos

Wołowina po burgundzku

Paszteciki z pieczarkami do barszczu

  Flaczki

Fasolka po bretońsku  Fasolka po bretońsku

  Pizzerinki na wece

Sałatka z selera konserwowego

Sałatka śledziowa z buraczkami

  The Mexican quiche

  Tarta ze świeżym łososiem gruszką i camembertem

Tarta z łososiem i mozzarellą

  Calzone z prawdziwkami i indykiem

  Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Nuggetsy w sezamie

  Mcnuggets w cieście naleśnikowym

  Ślimaczki francuskie jak pizza!

  Odrywany chlebek z kiełbaską i mozzarellą

  Sałatka jarzynowa

Serowe fondue

  Krokiety z kapustą i grzybami

  Krokiety z pasztetem

  Muffiny na ostro (wytrawne)

  Gołąbki

  Koreczki z melonem i szynką parmeńską

Tortilla z chrupiącym kurczakiem

  Rolada szpinakowa z łososiem

  Hummus

Grissini

  Jajka faszerowane łososiem

  Tarta z szynką, szpinakiem i gorgonzolą

Cannelloni ze szpinakiem i pomidorami 


wtorek, 28 kwietnia 2015

Tort z kremem z kaszy manny z musem brzoskwiniowym



Pyszny, kremowy, orzeźwiający, letni tort.
Nie wymaga pieczenia, robi się go ekspresowo, wspaniale smakuje i świetnie wygląda.

Zakochana w masie z kaszy manny, przemyciłam ją również i w tym przypadku:)

Zamiast galaretki, tak jak w torcie z masą z kaszy manny z truskawkami, który przygotowałam w zeszłym sezonie, wierzch wieńczy orzeźwiający brzoskwiniowy mus.

Chrupiący, ciasteczkowy spód, kremowa, waniliowa masa, i gruba warstwa, orzeźwiającego, brzoskwiniowego musu, to wszystko sprawia, że chce się sięgać po więcej i więcej.


Pychota!

Składniki:

spód

  • 200g herbatników
  • 100g masła
masa
  • 600ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 0.75 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
dodatkowo
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie lub świeże w sezonie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, manną, roztrzepanymi żółtkami i masłem.
Całość chwilę pogotować na niewielkim ogniu.
Masę przestudzić.
Przestudzoną masę zmiksować na gładki krem.
Herbatniki zmielić, masło rozpuścić.
Masło połączyć z herbatnikami.
Na dno tortownicy ( u mnie 26cm, może być mniejsza, ciasto wyjdzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać warstwę ciasteczkową.
Wyrównać i uklepać ją łyżką.
Na ciasteczkowy spód wylać masę z manny.
Brzoskwinie zmiksować.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Przestudzoną galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
Mus wylać na wierzch ciasta.
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.