piątek, 18 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z jagodami




Sezon na jagody w pełni, korzystam i ja!:)

Zamarzyło mi się swojskie, proste i przyjemne ciasto.
Ciasto bez mas, bez udziwnień.

Smakiem chciałam wrócić do dawnych lat, do wakacji spędzanych z dziadkami na wsi.
Tam się tak piekło, tam się tak jadło, tam mi to wszystko tak bardzo smakowało.. achh..

Letnia drożdżówka z jagodami i chrupiącą kruszonką, wydała mi się najtrafniejszym wyborem, na to moje wielkie "pragnienie";)
Puszysta, delikatna, idealna do popołudniowej kawki lub herbatki.

Uwielbiam ją! 

Ciacho upieczone ze sprawdzonego, niezawodnego przepisu  Kwestii Smaku
Można go upiec nie tylko z dodatkiem jagód, z każdym innym owocem, drożdżówka wyjdzie równie smaczna:)

W sezonie jagodowym, polecam również moje wyśmienite, pachnące latem jagodzianki, kremowy sernik z jagodami, expresowe,letnie pancakes z jagodamisernik turecki (bez sera), na jogurcie z jagodami/borówkami, placuszki z serka homo z jagodami i  jagodowym sosem, kruche ciasteczka z borówkami, kluski na parze z jagodowym sosem.

Smacznego Kochani!

Składniki (na olbrzymią blachę od piekarnika):
  • 4 szklanki maki pszenne (typ 550)
  • 200g masła
  • szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
dodatkowo
  • 300g jagód
kruszonka
  • 150g maki pszennej
  • 75g masła
  • 75g cukru
Mleko, masło i cukier podgrzać w rondelku do rozpuszczenia.
Przelać do miski, zmiksować z jajkami.
Pokruszyć drożdże i zmiksować.
Dodać mąkę.
Ciasto wyrabiać bardzo długo ok. 15 minut mikserem  (ręką nie polecam, bo ciasto jest rzadkie i bardzo się lepi). 
Nie dodawać większej ilości mąki!
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto rozsmarować na blaszce.
Ciasto posypać jagodami.
Zrobić kruszonkę.
Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto piec w otwartym piekarniku nagrzanym do 180Cprzez 20 minut.
Po tym czasie, zamknąć drzwi piekarnika.
Drożdżówkę piec jeszcze 20-20 minut.
Upieczoną drożdżówkę, studzić na kratce (nigdy nie zostawiać w blaszce).














Słodkie jagodowe lato Lato w pełni!

12 komentarzy:

  1. drożdżowe z jagodami najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody! Uwielbiam. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale duuuuża blacha ciasta! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżówka z owocami i kruszonką zawsze jest najlepszym wyborem!
    Nie został przypadkiem dla mnie jakiś mały kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z jagodami jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jutrzejsze śniadanie zabieram ze sobą Antenko, dziękuję, smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedy ja jadłam takie zwyczajne ciacho? nie pamiętam. ach zapomina się czasami o takich starych, dobrych przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności. Najlepsze ciasto właśnie takie jak upiekłaś. Pewnie cały dom pachniał :) Ale taka duża blacha... No i już pewnie śladu nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie puszyste i na pewno także mięciutkie - czyli takie, jakie drożdżowe jest najlepsze :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany...slinka cieknie..ale pysznosci..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...