czwartek, 10 stycznia 2013

Lasagne z cukinii



Cukinię można przygotować na sto różnych sposobów, a przy tym w każdym wydaniu smakuje wybornie.
Świetnie nadaje się do wszelkich zapiekanek, stanowiąc do nich wyśmienitą bazę. 

Tym razem zrezygnowałam z robienia klasycznej lasagne, a makaronowe płaty, zastąpiłam grillowanymi, cienkimi plasterkami cukinii.

Chipsy z cukinii, są świetną alternatywą dla makaronu, z którego czasem można zrezygnować na rzecz warzywa. 
Przy tym, potrawa nie traci walorów smakowych.
Smakuje inaczej, ale równie wybornie!:)


Składniki:
  • 2 duże cukinie
  • 4 kiełbaski śląskie (można zastąpić np. mięsem mielonym)
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów (mogą być świeże lub przecier)
  • 150g mozzarelli 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano,bazylia, cukier do smaku
  • olej do smażenia
sos beszamelowy
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • 300-500ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Cukinie pokroić w cienkie plasterki (nie obierać ze skórki).
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
Usmażyć plasterki cukinii z obu stron na złoto.
Ułożyć je na ręczniku papierowym, pozbywając się w ten sposóc nadmiaru tłuszczu.
Cukinię można również grillować lub usmażyć bez tłuszczu.
Cebule obrać i posiekać.
Kiełbaski drobno pokroić. 
Kiełbaski/mięso mielone podsmażyć wraz z cebulą.
Dodać pomidory, dodać czosnek, doprawić do smaku.
Zrobić sos beszamelowy.
Rozpuścić masło, dodać mąkę.
Po uzyskaniu gładkiej masy stopniowo dolewać mleko.
Doprawić do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu beszamelowego.
Ułożyć plasterki podsmażonej cukinii.
Na cukinię wylać połowę mięsnego sosu.
Polać kilkoma łyżkami sosu beszamelowego
Przykryć drugą warstwą cukinii.
Na cukinię wyłożyć pozostałą część sosu mięsnego.
Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Ułożyć na warstwie mięsa.
Przykryć trzecią warstwą cukinii.
Polać beszamelem.
Zapiekać ok. 30-40 minut w 180C.





36 komentarzy:

  1. Ciekawie i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda! w sezonie byłam przejedzona cukinią, ale jak tak teraz patrzę na Twoje danie, to mam ochotę pożreć wszystko!:)))) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie jak cukinia dostępna jest na potęgę człowiek jej nie docenia;)

      Usuń
  3. Pyszności:) dobra alternatywa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością lżejsza od makaronu:)

      Usuń
  4. Mniam... uwielbiam lasagne pod każdą postacią. Twoja wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję;) to taka oszukana lasagne, ale ważne, że pyszna była:D

      Usuń
  5. Bardzo kuszące danie...:-)Świetny pomysł zastąpienia makaronu cukinią:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie danie to ja zawsze i wszędzie! I się ośliniłam ehhhh kusicielka! ;)Miłego dzionka!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna wariacja na temat lasagne

    OdpowiedzUsuń
  8. Zastąpienie makaronu plastrami cukinii to naprawdę świetny pomysł! Chętnie go wypróbuję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta lazania jest najpewniej pyszna a i zdrowsza, bo nie ma w niej makaronu :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, ja by wybrała wersję z kiełbachą. :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie z kiełbaską tym razem robiłam:) extra:D

      Usuń
  11. Bardzo ciekawy pomysl! Zastapienie makaronu cukinia to musi byc fajna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie jedzonko:) Jak pieknie poukładane plastry:) Jednak kuchnia to cięzka praca:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale narobiłaś mi ochoty na lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie zabójcze danie (w pozytywnym sensie). Cukinię darzę miłością nadzwyczajną.

    OdpowiedzUsuń
  15. Latem robiłam podobną.Pycha wygląda

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bosko! Idealna na obiad pod śniegiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...