wtorek, 4 czerwca 2013

"Pieguski"



Dzisiaj, żeby doszczętnie nie zanudzić Was przepisami z rabarbarem, niesezonowa propozycja - ciasteczka "pieguski";)

To wyjątkowo ładne i smaczne ciasteczka, z ogromnymi kawałkami pysznej czekolady.
Słodkie, chrupiące i uzależniające:)

Ze względu, na ich formę, smak i wygląd, domownicy okrzyknęli je "pieguskami", tyle że o niebo lepszymi:)
Coś w tym jest, bo smakiem rzeczywiście lekko przypominają te kruche, wszystkim znane ciasteczka:)

Polecam, bo ekspresowo się robią i ekspresowo znikają;)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 3 żółtka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 100g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Składniki na ciasto (oprócz czekolady) zagnieść.
Czekoladę grubo pokroić, dodać do ciasta, wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą delikatnie spłaszczać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Układać na niej ciasteczka, pamiętając o zachowaniu odległości pomiędzy nimi.
Piec 15-20 minut w 180C. 










50 komentarzy:

  1. O! Miałam w planach je ostatnio robić, ale padło na ciasto łaciate. Kolejnym ciasteczkowym wypiekiem będą pieguski. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj chodzą za mną takie ciastka;) Ja bym do nich tylko rzuciła jeszcze orzechy lub żurawinę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te ciasteczka wszystko przyjmą,:) można pokombinować i znaleźć swoją ulubioną wersję:)

      Usuń
  3. Wyglądają bosko, o wiele lepiej niż Pieguski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a i w smaku uwierz, że też wiele lepsze:)

      Usuń
  4. ale napakowane czekoladą! w sam raz dla mnie;)) kocham takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kiedyś pieguski, ale dorzucałam jeszcze orzechy do nich:) są pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak wcześniej pisałam, jest tu pełna dowolność jeżeli chodzi o dodatki. Śmiało można wrzucić, to co się lubi najbardziej;)

      Usuń
  6. Bardzo lubię te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przygotowałaś urocze ciasteczka.Mniam!
    Miłego wtorku!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i również życzę miłego dnia;)

      Usuń
  8. Uwielbiam pieguski! Twoje prezentują się naprawdę uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wybrałam Twój blog do Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie http://krzepa.blogspot.co.uk/
    Z pozdrowieniami Krzepa

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. i nie tylko wyglądem, a smakowo uzależniają:D

      Usuń
  11. Wyglądają na smaczniutkie:) te kawałki czekolady...

    OdpowiedzUsuń
  12. To są prawdziwe ciastka z kawałkami czekolady, a nie to co leży na sklepowej półce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Siostra zażyczyła sobie ,,Robisz ,,Pieguski"" :) No cóż, chyba nie mam wyboru ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha
      w takim razie przyjemnego pieczenia i smacznego życzę:)

      Usuń
    2. Dziękuję ;) Są rewelacyjne te ciasteczka !

      Usuń
    3. wiedziałam:D
      cieszę się!

      Usuń
  14. Moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie sezonowe, i dobre na każdą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne ,kuszące ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na taką deszczową pogodę jak u mnie takie ciasteczka byłyby w sam raz!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie bym podkradła trochę takich domowych piegusków :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award: http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe! Z pewnością o niebo lepsze niż ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja tam nie muszę odpoczywać od rabarbaru, ale takim ciasteczkiem też nie pogardzę:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. mega wypasione te pieguski, bo te sklepowe przy Twoich są słabe :)

    OdpowiedzUsuń
  23. dostałam od chłopaka polecenie że mam takie zrobić :D więc niedługo wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ile wyszło takich ciasteczek ? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło około 30 takich średnich

      Usuń
  25. Czy zamiast gorzkiej czekolady można wrzucić taką zwykłą mleczną?

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakiej śmietany użyłaś?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...