czwartek, 22 sierpnia 2013

Orientalna kaczka z imbirem, pędami bambusa i orzeszami ziemnymi



Uwielbiamy mięso kaczki, dlatego też przygotowujemy ją bardzo często, na przeróżne sposoby.

Dzisiejsza propozycja, to kaczka w wydaniu orientalnym, Jakuba Kuronia ( z małymi moimi modyfikacjami), z rozgrzewającą nutką imbiru, chrupiącymi świeżymi warzywami, pędami bambusa i orzeszkami.

Kaczka z tego przepisu wychodzi idealna, soczysta i aromatyczna.
Polecam.

Składniki:
  • 1 świeża kaczka
  • 300g makaronu ryżowego wstążki
  • ok. 0.5l bulionu mięso - warzywnego
  • 200g pędów bambusa
  • 70g orzeszków ziemnych solonych (mogą być również orzechy nerkowca)
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 0.4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 50ml słodkiego sosu chilli ( u mnie firmy Tao tao)
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pieprz
Z miodu, sosu sojowego, sosu chilli, cynamonu, imbiru i pieprzu przygotować marynatę.
Świeżą kaczkę podzielić na mniejsze kawałki.
Przygotowaną marynatą polać kawałki kaczki.
Kaczkę schować do lodówki, marynować parę godzin.
Zamarynowaną kaczkę piec ok. 70 minut w 180C.
Co kilkanaście minut polewać ją sosem, który powstał podczas pieczenia (spod kaczki).
Makaron ryżowy zalać gorącym bulionem, zostawić go do napęcznienia.
Ogórka, rzodkiewkę zetrzeć na tarce. na dużych oczkach.
Pędy bambusa pokroić na mniejsze kawałki.
Orzeszki i pietruszkę posiekać nożem.
Na talerzu układać warstwę makaronu, warzywa (ogórka, rzodkiewkę i bambusa), kawałek kaczki.
Całość polać ciepłym sosem, który utworzył się podczas pieczenia kaczki, posypać orzeszkami i pietruszką.
Podawać na ciepło.
Kaczkę przed podaniem można również dla wygody, pokroić na mniejsze kawałki i pozbawić kości.








28 komentarzy:

  1. Ależ Ty kusisz ;) Muszę wypróbować coś Pana Kuronia, bo wszyscy polecają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam tą kaczusię:) mięso aromatyczne i soczyste, a cała reszta wspaniale chrupie pod zębami:)

      Usuń
  2. No to teraz mam ochotę na kaczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie, muszę w końcu spróbować swoich sił i przygotować kaczkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie, bo wbrew pozorem jest tak samo banalna do przygotowania jak kurczak i każde inne mięso;)

      Usuń
  4. Ciekawa jestem smaku kaczki xD Szczerze to chyba nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam:) bardzo smaczne, soczyste i syte mięsko:)

      Usuń
  5. Niespotykane, oryginalne, pięknie podane danie :) No cóż...zjadłabym :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba muszę się kiedyś skusić na mięsko kaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, jakie wykwintne danie :) Ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skoro polecasz, a ja kaczuchę bardzo lubię to skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja już się rok czasu za kaczkę zabieram i jakoś mi nie wychodzi :p
    ale jak patrzę na to Twoje cudo, nabieram ochoty;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie zbieraj się jak sójka za morze, tylko zrób;)

      Usuń
  10. Przepisów Jakuba nie próbowałam,
    ale na Macieju nigdy się nie zawiodłam:)
    Kaczka wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo kaczka rzeczywiście jest obłędna:)

      Usuń
  11. uwielbiam orientalne smaki!;) więc przepis wprost dla mnie:) też nie tak dawno robiłam jeden z przepisów Kuronia:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...