poniedziałek, 5 stycznia 2015

Makowiec z jabłkami i orzechami





Drugą moją świąteczną, słodką propozycją, był makowiec z jabłkami i orzechami.

Ciasto, podobne do makowca japońskiego, do którego również dodawane są jabłka, wzbogacone  jednak orzechowym, kruchym spodem i chrupiącą orzechową kruszonką na wierzchu.

Muszę przyznać, że dodatek orzechów sprawił, że ta wersja świątecznego makowca pobiła jak dotąd mojego ulubionego,  makowca japońskiego.

Makowiec wyszedł wspaniały: wilgotny, aromatyczny, pełen bakali, z obłędnie chrupiącą kruszonką i aromatycznym, orzechowym spodem.

Cudowne, świąteczne ciasto!:)

Autorem przepisu jest Paweł Małecki.

Składniki:

kruszonka
  • 200 g orzechów laskowych, zmielonych na mączkę
  • 200 g maki pszennej typu 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g cukru trzcinowego
masa makowo - jabłkowa
  • 2 żółtka jaj
  • 30 g cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 900 g masy makowej
  • 40 g kaszy manny
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 5 średnich jabłek (ok. 400 g), obranych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 4 białka jaj szczypta soli
  • niewielka ilość cukru pudru (do dekoracji)
Zmielone orzechy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. 
Dodać masło, żółtka i cukier. 
Kruszonkę zagnieść. 
0.75 kruszonki  wysypać na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x35cm).
Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec 10-12 minut.
Spód ciasta wystudzić.
Żółtka ubić z cukrem, dodać roztopione masło i ubijać jeszcze przez chwilę. 
Stopniowo dodać masę makową, cały czas ucierając. 
Mąkę wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. 
Składniki dodać do masy makowej. 
Rodzynki wymieszać ze startymi na tarce jabłkami.
Dodać je do masy. 
Wymieszać. 
Na samym końcu do masy stopniowo dodać ubite na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli.

Na wystudzonym spodzie równomiernie rozłożyć masę makowo-jabłkową. 
Posypać pozostałą częścią orzechowej kruszonki. 
Makowca piec w piekarniku rozgrzanym do 165°C (z termoobiegiem) przez 50-55 minut.
Upieczony makowiec odstawić do wystudzenia. 
Wierzch makowca można udekorować niewielką ilością cukru pudru.

 







12 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego makowca)) u mnie jako japonek tzn. raczej japonka)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie szybciutkie i efektowne ciasto !! Do tego jabłka dodają wilgotności :) Ekstra pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny jest. Takiego jeszcze nie jadłam.
    Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, na pewno by mi zasmakował!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo odświętne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę powiedzieć, że dopiero w tym roku usłyszłam, że istnieje makowiec japoński. Jeszcze nie próbowałam,ale ciekawska jestem więc zaraz sobie u ciebie poczytam, z czym to ciś się je.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny makowiec! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam.Toz to sliczota jest i jeszcze oprocz maku-orzeszki laskowe-mmmmmmmm... Mam pytanie -jaki mniej ,wiecej wysoki jest ten placek? pytam,bo mam foremke w ksztalcie choinki i ma wysokosc ok 4,5-4,8 cm. i nie wiem czy mi sie zmiesci.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam.Nie mam termoobiegu tylko normalnie grzalka gora-dol,to temperatura sie nie zmieni czy bedzie jakos inaczej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...