sobota, 3 stycznia 2015

Tort serowo - piernikowy



Święta mają u mnie zawsze smak sernika, piernika i makowca.
Nie wyobrażam sobie inaczej.

Dlatego, propozycja upieczenia ciasta dwa w jednym, tortu serowo - piernikowego była dla mnie idealna.
Za jednym zamachem, na jednym talerzyku, miałam to co lubię najbardziej - sernik i piernik:)
 
Dwie warstwy, puszystego, korzennego, nasączonego alkoholem i posmarowanego powidłami śliwkowymi piernika i dwie warstwy kremowego sernika.
To połączenie idealne, czysta, smakowa i zapachowa kwintesencja świąt.
Wierzch polany masą karmelowo - orzechową i suto posypana posiekanymi orzechami włoskimi.
Istna petarda:)

Choć pracy przy tym cieście sporo, warto poświęcić czas i upiec, ten smakowity, elegancki torcik.
Dopieści i zadowoli on z pewnością każde podniebienie.

Inspiracja: Kwestia Smaku.

Składniki:

masa piernikowa
  • 60 g masła
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g ciemnej czekolady, może być pomarańczowa
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 szklanki mleka 
  •  1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
masa serowa
  • 500 g sera zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0.75 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 jajka 
 dodatkowo
  •  słoik powideł śliwkowych 250 + 3 łyżki alkoholu
  •  reszta mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
  • 3 łyżki masła orzechowego kremowego solonego i słodzonego
  • kilka orzechów włoskich
Ser zmiksować razem z mascarpone, z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz mlekiem skondensowanym, tak aby nie było grudek.
Dodać jajka i miksować przez około 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Masę rozdzielić do dwóch misek, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. 
Wciąż podgrzewając dodawać kolejno: miód, połamaną na kosteczki czekoladę, przyprawę korzenną, kawę i cynamon. 
Podgrzać do roztopienia się czekolady.
Zdjąć garnek z ognia.
Dodać sodę, mleko oraz jajko. 
Wszystko szybko oraz energicznie mieszać łyżką. 
Dodać mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek. 
Masę podzielić na 2 części.
Tortownicę (ok. 26cm lub inną formę, u mnie kwadratowa) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać pierwszą część masy piernikowej, wyrównać powierzchnię (potrząsnąć tortownicą).
Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. 
Powidła wymieszać z alkoholem. 
Wyjąć formę z piekarnika, nie wyłączać go. 
Po 3 minutach rozsmarować na wierzchu połowę powideł.
Wyłożyć łyżką połowę masy serowej, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 15 minut. 
Wyjąć i po 3 minutach delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. 
Wyjąć z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzić drugą część powideł. 
Wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać powierzchnię i piec przez 15 minut. 
Wyjąć z piekarnika i ostudzić upieczone ciasto.
W garnuszku podgrzać resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym. 
 Rozprowadzić po powierzchni sernika i udekorować posiekanymi orzechami.







 


11 komentarzy:

  1. Wow, wygląda wspaniale! *.*
    Tai torcik musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis. WYgląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto musiało być pyszne. Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pięknie wygląda! aż chciałoby się zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne połączenie! :) idealne świąteczne 2w1 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędne to ciasto, uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Antenka, jak dla mnie to jest deser arcytrudny. Czapki z głów- ja w takich przypadkach mogę tylko na gotowe. Pięknie, zazdraszaczam umiejętności !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie i tak świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...