wtorek, 30 września 2014

Bigos z warzyw lata z indyjską nutą



Choć w kalendarzu jesień i nie da się ukryć, że za oknem również w najlepsze już się rozgościła, to stragany jeszcze pękają w szwach od cudownych, letnich warzyw. 
Trzeba z nich korzystać póki można, bo w zimie o takich, słonecznych, daniach, będzie można tylko pomarzyć.

Lekki, letni, warzywny bigos, dla smaku podkręcony indyjską gram masalą, świetnie sprawdzi się jako pożywny, ciepły, rozgrzewający posiłek, w już chłodne, jesienne dni.

Składniki:
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży bakłażan
  • kawałek pora
  • 400ml przecieru pomidorowego z kartonu lub świeżych pomidorów
  • 2 łyżeczki gram masali
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0.4 papryczki chili
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • kawałek kiełbasy
  • sól + pieprz dla smaku
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 
Warzywa pokroić w grubą kostkę lub pół plastry.
Wrzucić na patelnię, dodać sos sojowy i posiekane chili.
Podsmażyć kilka minut na oleju.
Ściągnąć na bok.
Na tej samej patelni podsmażyć boczek i kiełbaskę.
Dodać warzywa, przecier, gram masalę.
Dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać np. z ryżem.








Paprykujemy 5

8 komentarzy:

  1. wpraszam się do Ciebie na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na inne podejście do tradycyjnego bigosu. Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne i aromatyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mnie bomba! :) moje smaki :) garam masala i pomidory świetnie ze sobą komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Napatrzyłem się na te piękne zdjęcia i zdecydowałem, muszę go zrobić. Dałem do bigosu przecier pomidorowy z Pińczowa, bo zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Bigosem zajadali się wszyscy. Dziękuję za przepis, co to znaczy najeść się oczami, a później dać to innym. Pozdrawiam i polecam spróbować tego wspaniałego bigosu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...