Idealne danie w szparagowym sezonie.
Pyszne, soczyste, delikatne, kruche mięso w aksamitnym, kremowym sosie z zielonymi szparagami.
Poezja!
Jak widać, niewielu trzeba składników, by uzyskać piorunujący efekt smakowy.
Polędwiczki wieprzowe w sosie szparagowym, to czysta kwintesencja lata, którą pokocha każde, nawet to najbardziej wymagające podniebienie;)
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500-600g)
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500g)
- sól , pieprz i cukier do smaku
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 0.5 -1 szklanki mleka
- 1 szklanka wody z gotowania szparagów
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso zostawić na chwilę do przegryzienia.
Polędwiczkę podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce.
Pokroić w ok. 3 cm kawałki.
Główki odłożyć na bok.
Zagotować wodę z dodatkiem soli, odrobiny mleka i cukru.
Wrzucić pokrojone szparagi (bez główek).
Gotować ok. 3 minuty.
Po tym czasie wrzucić główki.
Gotować jeszcze ok. 2 minut.
Szparagi odcedzić, zostawiając ok 1 szklanki wody z gotowania.
Zrobić sos.
Masło rozpuścić w garnku, dodać masło, mleko i wodę z gotowania szparagów.
Rozmieszać by nie było grudek.
Sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Trzymać chwilę na gazie do momentu aż zgęstnieje.
Do sosu dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany i ugotowane szparagi.
Całość wymieszać.
Sos szparagowy wlać do podsmażonych polędwiczek.
Całość trzymać na niewielkim gazie kilka minut.
Polędwiczki podawać na ciepło np. z młodymi ziemniakami.
O rany! Z przyjemnością zjadłabym taki obiad :)
OdpowiedzUsuńTa patelnia bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńPyszne, porywam!
OdpowiedzUsuńświetne danie, takie lubię:)
OdpowiedzUsuńo matko, chcę jeść!!! pycha:)
OdpowiedzUsuńCiekawie w tym sosie szparagowym. Ja robiłam dziś w sosie musztardowym :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Chętnie zrobię sobie taką:-)
OdpowiedzUsuńOryginalny przepis, rzadko kiedy spotykam się z różnego typu IDEALNYMI przepisami, bo zawsze coś mi w nich nie odpowiada.
OdpowiedzUsuńTa propozycja mnie się podoba ;]
Witam, a jak nie ma szparagów, to można je zastąpić innymi warzywkami???robiłaś polędwiczki może z innymi jarzynami???
OdpowiedzUsuńBrakuje mi tu łyżki,lub dwie białego półwytrawnego wina do sosu. Śmietana powinna być kremowa.
OdpowiedzUsuńPozdro