sobota, 8 lutego 2014

Makowiec japoński



Czemu, to ciasto nazwano makowcem japońskim ? 
Nie mam bladego pojęcia. 
Pod taką nazwą go poznałam i taką nazwę posyłam dalej.
Ta, tajemnicza nazwa skrywa, niezwykle ciekawą wersję makowca, makowca z jabłkami.

Myślę, że to ciasto zawładnie sercami fanów, klasycznego makowca i przyjemnie wilgotnych ciast.
Ja, osobiście jestem zachwycona, smakiem i konsystencją tego ciasta.
Niezwykle aromatyczne, wilgotne za sprawą jabłek, pełne chrupiących bakalii.
Znakomite, po prostu idealne ciasto. 
Niebo w gębie!
To mój numer jeden wśród makowców!

Składniki:
  • 200g suchego maku (mielony)
  • 5 jabłek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 25ml amaretto
  • 1 szklanka bakalii ( rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, pekan, żurawina)
Mleko zagotować, dodać mak.
Zostawić do napęcznienia.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
Dodać kaszę, proszek do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Połączyć z masą.

Dodać posiekane orzechy i amaretto.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica 26cm).
Makowiec piec ok. 50 minut w 180C.









 

16 komentarzy:

  1. Japoński,nie jakoński,ale kawałek to bym spróbował,bardzo smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe to ciacho, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszne, bardzo lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie , a ja jestem jakoś głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, ciasto wygląda baaardzo apetycznie, chciała bym upiec, ale nie wiem ile mąki...proszę o uzupełnienie przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisem wszystko ok. To ciasto nie zawiera mąki.
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Piękny ten makowiec! Nigdy takiego nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmm,ale w opisie przepisu jest napisane,zeby dodac make.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to przez pomyłkę, przepis jest już poprawiony:) dziękuję za zwrócenie uwagi, tak to jest jak się piecze prawie wszystkie ciasta z dodatkiem mąki;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...