sobota, 1 lutego 2014

Chleb żytni z żurawiną



Moja przygoda z domową piekarnią trwa w najlepsze:)

Od dłuższego czasu, nie jadamy kupnego pieczywa.
Regularnie, ok. 2 razy w tygodniu, z piekarnika wyciągam, świeży, pachnący, zdrowy, pyszny, domowy chlebuś. 

Kompozycji mąk i dodatków do niego, jest bez liku, więc za każdym razem, na nasz stół może trafiać zupełnie inny bochenek.

Poniższy, żytni chleb z żurawiną, jest wyjątkowo dobry i często u nas gości. 
Jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków, broni się sam. 
Pochłaniamy go solo:)
Pyszna chrupiąca skórka, zwarty środek i dodatek słodko- kwaskowej żurawiny - chlebuś ideał!

Składniki:

zaczyn
  • 8 łyżek aktywnego, dokarmianego zakwasu (mój zakwas: 2 łyżki maki żytniej/żurkowej+2 łyżki mąki pszennej+150ml wody)
  • 135g mąki żytniej
  • 115ml wody
chleb
  • cały zaczyn
  • 325g mąki żytniej
  • ok.100ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10g drożdży
  • 80g suszonej żurawiny
Składniki na zaczyn wymieszać, odstawić na kilkanaście godzin do wyrośnięcia.
Po tym czasie, zaczyn wymieszać z mąką żytnią, miodem, drożdżami i solą.
Zagnieść.
Podczas zagniatania dolewać stopniowo wodę.
Ciasto ma być elastyczne, ale nie za rzadkie (może trzeba będzie dodać więcej niż 100ml, albo mniej niż 100ml).
Pod koniec zagniatania dodać suszoną żurawinę.
Ciasto podsypać mąką, zostawić na ok. 1h do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ponownie zagnieść ciasto.
Uformować bochenek lub włożyć do formy.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Wyrośnięty chleb piec w 220C ok. 40 minut.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.









10 komentarzy:

  1. uwielbiam dodatek zurawiny w pieczywie :)
    twój chleb wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny domowy chlebek!
    i jakie ładne zmiany na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to potrzebuje kopa w 4 litery. Tyle razy sobie obiecywałam, że zacznę piec chleb, i jak to się mówi obiecanki cacanki, gwiazdka w maju !!! Ciąglę mam jakies inne priorytety, co oznacza, że u Ciebie pachnie chlebem, a umnie nie :(


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie, a smakuje pewnie jak "niebo w gębie" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie chleby! Nie dość, że żytni, zdrowy to jeszcze z moją ukochaną żurawiną! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny! Uwielbiam żurawinę w chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wyrósł:) też bym chętnie piekła, ale nie mam tyle czasu
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mialabym prosbe ,czy moglabys umiescic oddzielny wpis na temat zakwasu I jak go pielegnowac (dokarmiac I przechowywac )...? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Please zrob wpis o zakwasie na chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Please zrob wpis o zakwasie na chlebek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...