czwartek, 30 stycznia 2014

Cytrynowe trufle z białą czekoladą



Te trufle stały się hitem w naszym domu.
Zniknęły tak szybko, że mało brakowało, a nie zdążyłabym ich uwiecznić na zdjęciach;)

Pyszne, rozpływające się w ustach, mleczne trufle o intensywnym, cytrynowym smaku, oblane grubą warstwą czekolady.
To jest to!:)

Za pyszna inspirację dziękuję Elexis.

Składniki (ok.20 sztuk):
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
dodatkowo
  • 200g ciemnej, gorzkiej czekolady do polania

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Cytryny zetrzeć na tarce na małych oczkach. 
Z jednej cytryny wycisnąć sok.
Mascarpone połączyć z rozpuszczoną czekoladą, sokiem z cytryny, skórką i mlekiem w proszku. 

Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Gotową masę włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie, formować kulki i obtaczać je w rozpuszczonej ciemnej czekoladzie. 
Gotowe trufle włożyć do lodówki.








15 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają ina pewno tak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, bosko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro polecasz - chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ładnie wyglądają, jakby prosto z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Widziałam je u Elexis, też mam w planach :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę kilka tych słodkich maleństw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je na święta i nie wiem..jakoś mnie nie powaliły...Były smaczne, ale nie skradły mojego serca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowite te trufelki, takich jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ach to wnętrze! aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pięknie wyglądają te trufle :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś czuję, że ta skóra z cytryny zrobiła cuda w tych truflach :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. O mama ślinaaa mi uciekła :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...