wtorek, 19 listopada 2013

Cukier waniliowy



W banalnie prosty sposób, można się cieszyć, domowym, nieziemsko pachnącym, o niebo lepszym pod każdym względem - cukrem waniliowym, którego tak często używamy w kuchni, do wszelkich, słodkich wypieków, mas i deserów.

Domowy cukier waniliowy, ma niesamowity zapach i aromat. 
Nie da się go porównać z kupnym cukrem wanilinowym, który proponują nam sprzedawcy. 

Czysty cukier i wanilia, bez zbędnej chemii i polepszaczy.
Ot, to cała filozofia;)

Składniki:
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
Cukier przesypać do pojemnika/słoika.
Laskę wanilii rozkroić, nożykiem wyskrobać nasionka.
Połączyć z cukrem. 
Pustą laskę wanilii pokroić na kilka mniejszych kawałków, również zakopać ją w cukrze.
Pojemnik/słoik szczelnie zamknąć.
Tak powstały cukier waniliowy odstawić na okres ok. 1-2 tygodnie (po 1 tygodniu cukier nadaje się już do użytku).
Im dłużej pojemnik/słoik pozostanie zamknięty, tym cukier będzie bardziej aromatyczny.







23 komentarze:

  1. też tak robię :) potem cały słoik cukru waniliowego jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie są zawsze takie dwa słoiki.Jak jeden się kończy,robię następny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takiego cukru, to można sypać wszędzie na potęgę;)

      Usuń
  3. Dokładnie tak robię :) i nawet słoiczek mam taki sam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie cukier waniliowy i cynamonowy królują cały rok:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy cukier o niebo lepszy od kupnego!

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze muszę mieć zapas pod ręką :) zapach ma obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Popieram nie ma lepszego cukru waniliowego jak tez zrobiony samodzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomijając fakt, że to co kupujemy w torebkach nie jest tak naprawdę cukrem waniliowym tylko wanilinowym ;-) to ten cukier waniliowy jest genialny i pięknie pachnący :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. taki jest super aromatyczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy jest najlepszy :) Widzę, że wanilię mamy z tego samego sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też muszę tak zrobić:-) Jeszcze nigdy nie robiłam, ale ogólnie ja prawie w ogóle nie piekę;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja długi czas kupowałam cukier waniliowy w sklepie, ale pewiem czas temu zrobiłam go sama i już nigdy nie użyje tych ze sklepu. Laski wanilii kupuje z NPS-MIX które można zakupić na ich sklepie internetowym www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
    Mają bardzo dobrej jakości przyprawy w atrakcyjnych cenach.
    Na pewno użyje cukru waniliowego własnej roboty do świątecznych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...