poniedziałek, 2 września 2013

Leczo z cukinii



Sezon na cukinię w pełni, więc korzystam ile mogę;)
Dzisiejsza propozycja, to leczo- pyszne, letnie, kolorowe danie, wzbogacone dodatkiem cukinii.

Składniki:
  • 5 dużych czerwonych papryk (może być również zielona lub pomarańczowa)
  • 3 cukinie
  • 1-2 cebule
  • 500g pomidorów w puszcze ( bez skórki) lub świeże pomidory
  • 400g kiełbasy
  • 200g wędzonego boczku
  • opcjonalnie jakieś inne mięso lub wędlina ( u mnie 2 plastry grillowanej karkówki + 3 grillowane skrzydełka)
  • 6 dużych pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka
  • 0.5l rosołu
  • 2 łyżki mąki
Wędlinę wraz z cebulą podsmażyć na patelni na złoto.
Paprykę, pozbawić pestek, pokroić.
Cukinię obrać, pokroić na pół plastry.
Pieczarki obrać, pokroić na plastry.
Warzywa wrzucić do większego garnka, dodać podsmażoną wędlinę, zalać rosołem.
Dodać pomidory.
Dusić na małym ogniu do miękkości papryki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i przetartym czosnkiem. 









26 komentarzy:

  1. Uwielbiam, a moja siostra mogłaby je jeść cały rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wykorzystuję cukinię maksymalnie! :) Uwielbiam takie leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, te kolory aż zachęcają do tego, by pójść do kuchni i przygotować sobie taką potrawkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie zostaje ci nic tylko pójść i upichcić;)

      Usuń
  4. pyszne! będę tęsknić za tym daniem i latem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem taka głodna, ale bym teraz zjadła...;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super jest takie leczo. Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj tak lato bez lecza się nie liczy :))

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha!:) zawsze mi się jakoś z jesienią ono kojarzy, może przez te kolory:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, mogę zjeść nawet same warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, że z cukinią, to jeszcze z pieczarkami :) Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...