czwartek, 16 maja 2013

Galaretka z kremem śmietankowym i karmelem



 Ostatnio, nie było czasu na żadne pieczenie, ale jak to zawsze bywa w dni bez ciasta, naszła nas ochota na coś słodkiego:)  
Migiem trzeba było coś pokombinować i wyczarować smaczny, prosty deser, który zaspokoi kubki smakowe;)
I dorośli i dzieci byli zadowoleni:)

Składniki (na 3 porcje):
  • 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
  • 500ml gorącej wody
  • 250ml śmietanki 30%
  • 125g serka mascarpone
  • łyżeczka cukru
  • mleko skondensowane w tubce o smaku karmelowym
Galaretkę rozpuścić w 500ml gorącej wody.
Przelać na talerz, wystudzić, włożyć do lodówki by stężała.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone.
Wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Stężałą galaretkę wyciągnąć z talerza i pokroić w kostkę.
W wysokim pucharku warstwami układać galaretkę, masę śmietankową.
Warstwę śmietanki polać karmelem.





 




14 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...