środa, 16 stycznia 2013

Bajaderki (ziemniaczki)



Obok tych słodkości nie jestem w stanie przejść obojętnie.

Moja wielka miłość do nich, trwa już dwadzieścia parę lat:)
Bez wątpienia, są to smaki mojego dzieciństwa, kiedy to każda wyprawa do cukierni kończyła się kupnem takiego niezdrowego, mega kalorycznego ziemniaczka. 

Nie zdołał mnie zniechęcić do nich nawet fakt, że robione są z resztek, odpadków cukierniczych:)
Były, są i będą zawsze pyszne!

Bez wahania zdecydowałam się na domową wersję bajaderek, kiedy po świętach, na stole gościły jeszcze pozostałości wypieków, na które nikt już nie miał ochoty.
Domowe ziemniaczki zniknęły z talerza w mgnieniu oka.
Polecam.

Składniki (ok. 10-12 sztuk):
  • 500g czerstwego ciasta (u mnie orzechowiec, makowiec. Mogą być herbatniki, biszkopty, ciasta z bakaliami, muffiny)
  • 0.5 szklanki zmielonych herbatników
  • 70g masła
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki cukru
  • mleko (w razie potrzeby)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
Masło rozpuścić, lekko przestudzić.
Ciasto pokruszyć.
Dodać, zmielone herbatniki, cukier, kakao, rum, masło i zagnieść ciasto.
Jeżeli bajaderki są za suche dodać odrobinę mleka.
W dłoniach formować kulki.
Obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Ciasteczka wstawić na kilka godzin do lodówki.








Ciastka na jeden kęs - NAGRODA Szybkie ciasta - edycja karnawałowa Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

36 komentarzy:

  1. świetna propozycja, nie dziwię się, że zniknęły w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ,pyszności! Ja tam nie wiem, kto by przeszedł obojętnie obok nich ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wyglądają, są bardzo smaczne, nic dodać nic ująć!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na pozostałości świątecznych słodkości:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba sobie radzić;) a to dobry sposób na niemarnotrawienie jedzenia:D

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. ooo widzę, że i u ciebie pod taką nazwą są znane:)

      Usuń
  6. Jakie smakowite:) I duże:) ja zakochałam sie dopiero jak sama je przygotowałam:) Właśnie się skończyły:( Trzeba robic nowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe to zupełnie inna bajka:) wiesz co jesz:D

      Usuń
  7. Wyglądają genialnie :)Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne, mam wszystkie składniki oprócz mielonych herbatników, czy wyjdzie bez tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że wyjdą:) składniki są tutaj dowolne.
      Ja akurat miałam takie niewykorzystane herbatniki, to je wrzuciłam:)

      Usuń
  9. Nie miałam okazji jeść bajaderek. Twoje wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam osobę, która też nie jest w stanie się im oprzeć:)
    Zaraz podeślę jej przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. I od tej pory znika problem, co z robić pozostałościami ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie:)
      to się nazywa ekonomia w kuchni;) ale za to jaka pyszna!

      Usuń
  12. Ja również nie byłam w stanie przejść obok nich obojętnie, ale nie wiedziałam, że są zrobione z odpadów cukierniczych. Chociaż znając życie nie powstrzymałoby mnie to. Są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie przed taką paskudnie tłustą, resztkową bajaderką również nic nie powstrzyma:)

      Usuń
  13. Twoje bajaderki przypominały mi powroty ze szkoły.
    Zawsze z koleżanką wstępowałyśmy do znanej cukierni i zjadałyśmy po bajaderce.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mam takie wspomnienia i pewne smaki:)
      i z sentymentem do nich wracam:D

      Usuń
  14. a ja akurat do bajaderek przekonać się nie mogę :-(

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie pysznosci :) Dzieki za udzial w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zapisuje..mąż się ucieszy:))

    OdpowiedzUsuń
  17. o rany moj smak z dziecinstwa!!!! co niedziela jak szlam z mama do cukierni chcialam ziemniaczki!!! dzieki za przepis...Ela

    OdpowiedzUsuń
  18. 26 yr old Speech Pathologist Margit Josey, hailing from Cold Lake enjoys watching movies like Song of the South and Netball. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a Jaguar C-Type. strona tutaj

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...